UE: polska wódka będzie chroniona w Chinach przed podrabianiem

03.06.2017, 10:07aktualizacja: 03.06.2017, 10:07

Unia Europejska i Chiny zwarły w piątek porozumienie, dzięki któremu opublikowana zostanie lista 200 europejskich i chińskich produktów, które będą chronione przed podrabianiem. Wśród nich jest polska wódka.

Ostateczna dwustronna umowa ma być zawarta jeszcze w tym roku. Już publikacja listy rozpoczyna proces ochrony produktów w UE i Chinach przed ich podrabianiem.

Unijna część listy zawiera m.in. ser feta, szampan, gorgonzolę i polską wódkę. Chińskie produkty, które będą chronione, to m.in. herbata jaśminowa Hengxian, ryż Panjin czy odmiana mango z Baise.

Chiński rynek produktów rolno-spożywczych jest jednym z największych na świecie i rośnie każdego roku, napędzany przez rozwijającą się klasę średnią, która lubi europejskie produkty spożywcze i napoje. Chiny mają również bogatą tradycję wytwarzania tradycyjnych produktów, z których wiele nadal jest nieznanych europejskim konsumentom. Zdaniem Komisji Europejskiej dzięki porozumieniu powinny być coraz częściej dostępne w sklepach.

"Współpraca z naszymi globalnymi parterami handlowymi (w kwestii produktów regionalnych - PAP) przynosi korzyści - rolnikom i przedsiębiorstwom rolnym. Rozwija relacje handlowe (...) i oczywiście przynosi korzyści konsumentom obu stron umowy" - powiedział w piątek unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan.

Unijny rynek produktów regionalnych jest wart 54,3 mld euro i odpowiada za 15 proc. unijnego eksportu produktów spożywczych i napojów. Lista chroniona zawiera 3300 produktów wytwarzanych w państwach członkowskich i 1250 poza terytorium UE.

Z Brukseli Łukasz Osiński (PAP)

luo/ az/ mc/

Data publikacji 03.06.2017, 10:07