Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ponad połowa Polaków deklaruje, że w ich rodzinie wszyscy starają się jeść zdrowo i jest to dla nich ważne, ale tylko 12% rodziców zamawia zdrowe jedzenie dla swoich dzieci.
- Obiady z dowozem do domu zamawia prawie 1/3 z nas.
- Ponad połowa Polaków zamawia obiad z dowozem dla swojej rodziny najczęściej dlatego, że nie miała czasu zrobić go we własnym zakresie, a 40% dlatego, że nie miała siły na jego przygotowanie.
- Najpopularniejszym daniem z dostawą jest pizza - aż 78% Polaków zamawia ją na rodzinny obiad.
Wspólne spożywanie posiłków ma wiele zalet: podczas zaspokajania głodu dbamy o dobre relacje, wzmacniamy więzi społeczne i poczucie przynależności. Polacy doceniają te korzyści. Jak wynika z badania „Czy Polacy wciąż kultywują tradycję wspólnych posiłków? Fakty na temat zwyczajów żywieniowych Polaków”[1] przeprowadzonego na zlecenie Glovo, blisko 2/3 rodzin planuje wspólne posiłki, aby móc regularnie celebrować obiad czy kolację.
Tradycja wspólnych posiłków jest u nas mocno zakorzeniona. Większość z nas uczestniczyła w rodzinnych spotkaniach. To właśnie wtedy budowaliśmy i zacieśnialiśmy więzi rodzinne. I mimo że świat wyraźnie przyspieszył i coraz trudniej nam znaleźć czas na jedzenie wspólnych posiłków, tradycja ta wydaje się być niezagrożona. Jak pokazują wyniki badania przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Glovo, rodzinne posiłki nadal są dla Polaków bardzo ważne. Blisko 90% respondentów deklaruje, że minimum raz w tygodniu spożywa wspólne posiłki, a połowa z nich (46%) codziennie.
Niestety, nie zawsze mamy czas i siłę na samodzielne przygotowanie posiłku. Ponad połowa uczestników badania zamawia obiad z dowozem najczęściej dlatego, że nie miała czasu zrobić go samemu, a 40% nie miała siły na jego przygotowanie. I coraz większą popularnością cieszy się zamawianie obiadów z dowozem. Prawie 1/3 badanych korzysta z takiej opcji od 3 do 5 razy w miesiącu, a ponad 60% 1 raz lub 2 razy.
Pizza i hamburgery - to zamawiają Polacy
Królową menu z dostawą jest… pizza. Z badania Glovo wynika, że aż 78% Polaków zamawia właśnie to danie, a jak deklaruje 33% badanych rodziców - na obiad najczęściej zamawiają dla swoich pociech pizzę margharitę.
Na drugim miejscu plasują się hamburgery - wskazało je 30% respondentów. Podium zamykają dania kuchni azjatyckiej - 25% rodaków zleca ich dostawę.
Wspólne posiłki wspierają zdrowe nawyki żywieniowe
Wspólne spożywanie posiłków to też okazja do wspierania zdrowych nawyków żywieniowych. Gdy jemy w towarzystwie, staramy się częściej wybierać bardziej wartościowe dania, jemy wolniej i nakładamy sobie mniejsze porcje.
Jak wynika z badania „Czy Polacy wciąż kultywują tradycję wspólnych posiłków? Fakty na temat zwyczajów żywieniowych Polaków”, ponad połowa respondentów (58%) deklaruje, że w ich rodzinie wszyscy starają się jeść zdrowo. Większy odsetek, bo 61% uczestników badania, twierdzi, że jedzenie ma przede wszystkim sprawiać przyjemność - więc każdy członek rodziny je to, na co ma ochotę. Z kolei 38% badanych posiadających dzieci lubi poznawać nowe smaki.
Jak zaplanować wspólne posiłki? Kilka przydatnych rad
- Zaplanujcie przynajmniej jeden posiłek w wybrany dzień tygodnia, a potem stopniowo zwiększajcie liczbę dni.
- Pomyślcie, który z posiłków uda Wam się jak najczęściej jadać wspólnie i ustalcie z domownikami, że to będzie czas tylko dla Was.
- Zaangażujcie rodzinę w przygotowania: dzieci mogą myć warzywa czy nakrywać do stołu, partner obierać ziemniaki - w ten sposób już podczas przyrządzania posiłku spędzicie wspólnie czas.
- Podczas jedzenia nie prowadźcie trudnych rozmów - to ma być czas relaksu!
Jeśli nie macie czasu na gotowanie obiadu - zamówcie je do domu. Dania, na jakie macie ochotę, z ulubionej restauracji, na dogodną godzinę - dowiezie Wam Glovo, a Wy nakryjecie do stołu.
[1] Badanie wykonano w formie ankiety internetowej wspomaganej komputerowo (CAWI) w okresie od 27 czerwca do 6 lipca 2023 r. na próbie 2000 pełnoletnich Polaków.
Źródło informacji: Glovo
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
POBIERZ ZAŁĄCZNIKI
Data publikacji | 14.09.2023, 08:00 |
Źródło informacji | Glovo |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają
26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności - wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.- 21.11.2024, 12:54
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Green REV Institute
-
Image
Za nami wielki finał turnieju piłkarskiego „Z Orlika na Stadion”
19 listopada na PGE narodowym w Warszawie odbył się wielki finał ogólnopolskiego turnieju „Z Orlika na Stadion”. Młode zawodniczki oraz młodzi zawodnicy z najlepszych drużyn z całej Polski, w trzech kategoriach wiekowych do lat 13, 14 i 15, pokazali swój talent, determinację i ducha fair play. Drużyny JS Smart.pl Krosno, Dream Team Wrocław, Katowiczanki, Osiemnastka Olsztyn, SMS Stal Rzeszów, ZSP Książenice - to wielcy zwycięzcy rozgrywek w swoich kategoriach wiekowych.- 20.11.2024, 15:17
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PZU
-
Image
Rekord Polski w konsumpcji różnych odmian jabłek
W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian. Rekord ustanowiono 13 listopada 2024 r. w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Partnerami wydarzenia byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy. Patronat nad wydarzeniem objął Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - prof. Mariusz Gujski.- 15.11.2024, 09:18
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych