Zdrowie i styl życia

Konferencja pt. „Światowy Dzień Bez Tytoniu – sposoby przeciwdziałania skutkom stosowania produktów tytoniowych”

31.05.2022, 09:40aktualizacja: 31.05.2022, 09:53

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Termin konferencji: 30.05.2022. godz. 14:00

Używanie produktów tytoniowych stanowi jedno z najważniejszych zagrożeń dla zdrowia polskiego społeczeństwa. Współczesna medycyna dysponuje skutecznymi metodami leczenia zespołu uzależnienia od tytoniu. Z inicjatywy Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, we współpracy z przedstawicielstwem WHO w Polsce, w oparciu o dane naukowe o najwyższej jakości, sformułowano nowe wytyczne postępowania w zespole uzależnienia od tytoniu. Wytyczne przedstawiono podczas konferencji odbywającej się w Centrum Prasowym PAP.

Program konferencji:
- Paloma Cuchi (WHO, biuro w Polsce): Introduction,
- Armando Peruga (WHO, biuro w Polsce): Smoking - the major treatable threat to public health,
- Piotr Jankowski (przewodniczący Komisji Promocji Zdrowia, Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii CMKP): Konsekwencje zdrowotne palenia tytoniu,
- Małgorzata Bała (kierownik Katedry Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej UJ CM): Postępowanie w zespole uzależnienia od tytoniu,
- Magdalena Cedzyńska (kierownik Poradni Pomocy Palącym w Narodowym Instytucie Onkologii w Warszawie): Organizacja opieki nad pacjentami uzależnionymi od produktów tytoniowych.

Źródło informacji: Przedstawicielstwo WHO w Polsce

embeduj wideo