Zdrowie i styl życia

Mary Kay ogłasza najnowsze przełomowe odkrycia w zakresie oddziaływania grawitacji na skórę twarzy na 49. Kongresie Europejskiego Towarzystwa Badań Dermatologicznych

18.09.2019, 12:47aktualizacja: 18.09.2019, 12:47

DALLAS - (BUSINESS WIRE) - Mary Kay Inc., lider innowacji w dziedzinie pielęgnacji skóry kontynuuje swoje długoletnie zaangażowanie w badania nad skórą poprzez przedstawienie wyników najnowszych badań nad przyczynami i mechanizmami utraty jędrności skóry podczas 49. Kongresu Europejskiego Towarzystwa Badań Dermatologicznych (ESDR), odbywającego się w dniach 18-21 września w Bordeaux we Francji.

Niniejsza informacja prasowa zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja informacji znajduje się na stronie: https://www.businesswire.com/news/home/20190917006232/en/

Gromadząc w jednym miejscu najwybitniejszych europejskich naukowców specjalizujących się w dermatologii, którym bliski jest temat „Połączenie nauki o skórze i zdrowia”, 49. Kongres ESDR jest niepowtarzalną okazją do podzielenia się najnowszymi osiągnięciami technologicznymi i przełomowymi odkryciami w dziedzinie zdrowia skóry.

Pozbawiona sprężystości, obwisła skóra zazwyczaj pojawia się w czwartej lub piątej dekadzie życia niezależnie od stylu życia i oddziaływania środowiska. Nieustanne oddziaływanie grawitacji z czasem przyczynia się do pojawienia się widocznych fałd nosowo-wargowych i obwisłej skóry wzdłuż linii szczęki i na szyi.

„Ponieważ pozbawiona sprężystości skóra jest dla naszych klientów powodem do niepokoju, opracowaliśmy produkt, którego głównym zadaniem jest poprawa sprężystości obwisłej skóry” – podkreśliła dr Lucy Gildea, dyrektor działu badań Mary Kay Inc.

„Nasi naukowcy przebadali wpływ setek materiałów na komórki ludzkiej skóry w celu opracowania najskuteczniejszego połączenia składników, które umożliwi stymulację procesu produkcji naturalnego kwasu hialuronowego i kolagenu, których niedobór powoduje zmniejszenie jędrności skóry. Jedyne w swoim rodzaju peptydy i komórki merystemów pozyskane z rośliny o nazwie wąkrota azjatycka (Centella asiatica) wyróżniły się pod względem skuteczności. Dlatego wybraliśmy je do naszego serum kosmetycznego. Skuteczność serum została potwierdzona w naszych laboratoriach oraz przez same kobiety, które wypróbowały je na własnej skórze podczas badań klinicznych.* W oparciu o powyższe badania powstało serum liftingujące TimeWiseRepair®Volu-Firm®” – wyjaśnia dr Gildea.

Zespół ds. badań i rozwoju Mary Kay, któremu przewodzi dr Gildea, tworzą znani naukowcy, którzy zdobyli już tytuł doktora i inne wysokie stopnie naukowe z wielu dziedzin m.in. z biologii skóry, biologii komórki, chemii i biochemii. Zespół ten zaangażował się w odkrywanie trendów i technologii, które umożliwiają firmie tworzenie atrakcyjnych produktów przynoszących korzyści klientom.

Każdego roku Mary Kay przeprowadza setki tysięcy testów produktów i ich składników w celu zapewnienia najwyższych standardów bezpieczeństwa, jakości i skuteczności. Mary Kay jest właścicielem ponad 1500 patentów na produkty, technologie i wzory opakowań, które znajdują się w jej międzynarodowej ofercie. W zeszłym roku spółka uruchomiła nowoczesny zakład produkcyjny i ośrodek badawczo-rozwojowy o wartości ponad 100 milionów dolarów w Lewisville w Teksasie.

Mary Kay

Mary Kay Ash, jedna z pierwszych kobiet, której udało się rozbić tzw. szklany sufit, ponad 55 lat temu założyła firmę kosmetyczną, aby zrealizować trzy cele: stworzyć atrakcyjną ofertę dla kobiet, tworzyć olśniewające produkty oraz uczynić świat lepszym. Z tego marzenia powstała firma warta miliardy dolarów, współpracująca z milionami niezależnych konsultantek i konsultantów w prawie 40 krajach.

Firma Mary Kay prowadzi badania naukowe, które pozwalają na tworzenie nowoczesnych kosmetyków do pielęgnacji skóry, kosmetyków kolorowych, zapachów i suplementów diety. Spółka Mary Kay z zaangażowaniem działa na rzecz umocnienia pozycji kobiet i ich rodzin poprzez współpracę z organizacjami z całego świata, skupiając się na badaniach nad nowotworami, pomocy ofiarom przemocy domowej, upiększaniu naszego otoczenia i zachęcaniu dzieci do realizacji swoich marzeń. Wizja Mary Kay Ash jest nadal żywa dzięki niezwykłym produktom firmy. Więcej informacji znajduje się na stronie MaryKay.com.

*W ramach badań klinicznych 45 kobiet stosowało serum, nakładając je na skórę twarzy dwa razy dziennie przez 12 tygodni. W zakresie jędrności skóry i właściwości liftingujących istotną statystycznie poprawę w porównaniu ze stanem początkowym zaobserwowano po 4, 8 i 12 tygodniach stosowania produktu. W przypadku co najmniej 98% uczestniczek badania odnotowano poprawę wielu parametrów podniesienia konturu twarzy (policzki, linia szczęki).

Wersja źródłowa dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190917006232/en/

Źródło: Mary Kay Inc.

KONTAKT: