Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Zidentyfikowano kilka tysięcy odmian papryki na świecie
W samym europejskim katalogu gatunków i odmian uwzględniono ponad 2300 jej odmian. Różnią się one wielkością, kolorem, kształtem, ostrością, soczystością czy grubością miąższu. Przyjrzyjmy się kilku najciekawszym odmianom papryki uprawianym na południu Mazowsza.
Papryka słodka
Papryka słodka jest jedyną, która jest łagodna w smaku, ponieważ nie zawiera kapsaicyny. Substancja ta odpowiedzialna jest za ostry, piekący posmak. Im jest jej więcej, tym dana odmiana ostrzejsza. Występuje w trzech kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym.
Papryka habanero
Jest niewielką ostrą papryczką o czerwonej skórce. Ze względu na swoją pikantność wykorzystuje się jej owoce głównie jako dodatek do zup, sosów, sals czy sałatek i marynat. Wykorzystać można ją jako składnik pikantnych dań meksykańskich, steków czy marynowania.
Jalapeño
To nieduża, bardzo ostra, najczęściej zielona papryka. Charakterystyczny kwaskowaty posmak i wyraźna ostrość sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do sosów, drobiu, serów, zup czy przetworów np. pikli warzywnych.
Papryka Ramiro
Jej owoce są podłużne, czerwone, słodkie i chrupiące. Smak, podobnie jak konsystencja bardzo delikatne, dlatego odmianę Ramiro najlepiej chrupać na surowo lub w sałatkach wielowarzywnych.
Papryka typu snack
To wyjątkowo słodkie, chrupiące i aromatyczne małe papryczki np. Sweet Bite, czy pimientos de Padrón. Odmiany produkowane w Polsce mają łagodny smak. Są pyszne, smażone jako dodatek do sałatek i idealne na zdrową przekąskę.
Pomysły na paprykę w menu
Sierpień to najlepszy czas, by zaopatrzyć się w świeżą krajową paprykę i przystąpić do przygotowania pysznych domowych przetworów.
Papryka marynowana to bezapelacyjny hit przetworów paprykowych. Do jej przygotowania można użyć słodkiej papryki czerwonej, zielonej, żółtej opcjonalnie z dodatkiem odmian ostrych. Wystarczy woda, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka ząbków czosnku w odpowiednich proporcjach i zalewa gotowa. Pyszny domowy pikantny dodatek do dań obiadowych.
Papryka suszona i wędzona. Domowa aromatyczna przyprawa gotowa w jedno popołudnie? Nic prostszego! Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w cienkie paski. Wysusz w suszarce do grzybów lub piekarniku aż stanie się chrupka. Powstały susz sproszkuj w blenderze i przełóż do słoików. Szczelnie zamknięta zachowa świeżość i aromat przez kilka miesięcy.
Wekowana sałatka wielowarzywna z papryką. Sierpniowe warzywa (marchew, cebulę, paprykę, cukinię i czosnek) pokroić w drobne paski lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ułożyć w słoikach, zalać zalewą jak do marynowania. Całość zapasteryzować. Prawidłowo przygotowana i przechowywana zachowa chrupkość, kolor, smak i aromat aż do wiosny.
Pasta z pieczonej papryki. To doskonała baza do sosów, dodatek do mięs czy makaronów, a także na kanapki. Wystarczy płaty papryki upiec, zdjąć skórkę, doprawić czosnkiem, ziołami oraz oliwą i zmiksować. Zapasteryzowana będzie gotowa do przygotowania szybkiego obiadu.
Dżem paprykowy. Dość nietypowa forma podania papryki, jednakże bardzo smaczna. W zależności od przepisu do przygotowania tego specjału potrzeba 1 kg czerwonej papryki słodkiej i blisko 0,5 kg cukru, niespełna szklanki octu, nieco soli i pół ostrej papryczki. Przygotowanie zajmuje kilka godzin, ale efekt jest wart zachodu.
Korzystajmy z bogactwa gatunków krajowej papryki. Na sierpień przypada pełnia jej zbiorów, przez co jest ona najlepszej jakości sensorycznej, ale też przystępna cenowo. Jedzmy ją na surowo, a zakupiony nadmiar wykorzystajmy do przygotowania pysznych domowych przetworów.
Moc Polskich Warzyw
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
KONTAKT:
Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski, Agencja Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. +48 608 680 562
Źródło informacji: Brandmates
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 30.08.2022, 11:52 |
Źródło informacji | Brandmates |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
DHL eCommerce Polska wspiera zdrowie psychiczne młodzieży. Start kampanii „Zatrzymaj hejt - nadawaj dobro” w ramach programu „Mów Do Mnie - #TokTuMi”
Początek roku szkolnego to doskonały moment, aby zwrócić uwagę na jedno z najpoważniejszych wyzwań młodego pokolenia - zdrowie psychiczne. DHL eCommerce Polska we współpracy ze Stowarzyszeniem Mentalnie Równi, organizatorem programu „Mów Do Mnie - #TokTuMi”, rozpoczyna ogólnopolską kampanię społeczną „Zatrzymaj hejt - nadawaj dobro”. W ramach programu firma obejmie patronatem lekcje poświęcone dwóm kluczowym obszarom: przeciwdziałaniu hejtowi rówieśniczemu oraz mądremu korzystaniu z nowych technologii. W akcji ma wziąć udział 38 000 uczniów ze szkół podstawowych i ponadpodstawowych oraz ich rodzice i nauczyciele.- 01.09.2025, 12:45
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: DHL
-
Eksperci wskazali terapie wymagające pilnej refundacji w leczeniu chorych z nowotworami układu pokarmowego PAP
Lekarze i przedstawiciele pacjentów zaapelowali o udostępnienie czterech leków na nowotwory układu pokarmowego, które zostały zarejestrowane w ostatnich latach i znalazły się na tegorocznej liście TOP TEN ONKO 2025. Podczas debaty w Centrum Prasowym PAP podkreślili konieczność wyznaczania priorytetów onkologicznych - czyli typowania terapii, które można szybko objąć refundacją, przy jednoczesnym uwzględnieniu potrzeb najbardziej zaniedbanych systemowo grup pacjentów, korzyści klinicznych i możliwości finansowych NFZ.- 27.08.2025, 13:38
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Raport o bezpieczeństwie uczniów: 133 wypadki dziennie - NNW szkolne kluczem do ochrony
W roku szkolnym 2023/2024 w placówkach edukacyjnych w całej Polsce doszło do 25 012 wypadków z udziałem dzieci i młodzieży. Przy 188 dniach nauki daje to średnio 133 zdarzenia każdego dnia. Najwięcej wypadków odnotowano w szkołach podstawowych, a na mapie Polski wyróżniają się województwa śląskie, małopolskie i mazowieckie.- 26.08.2025, 14:24
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: CUK Ubezpieczenia
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ