Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Społeczne postrzeganie choroby otyłościowej przekłada się bardzo często na podejmowane samodzielne próby leczenia. Aż trzy czwarte osób zmagających się z chorobą otyłościową przyznało, że odchudza się obecnie lub odchudzało się w przeszłości. Co więcej – nie były to jednorazowe próby, a raczej działanie na zasadach błędnego koła. I choć co drugi pacjent chciałby zredukować wagę o ponad 20 kg, skuteczne leki nie są powszechnie dostępne, a sama choroba była zdiagnozowana w ramach NFZ tylko w przypadku 0,2% pacjentów.
„Otyłość to choroba przewlekła, złożona, wieloczynnikowa, mająca skłonność do nawrotów. Negatywnie wpływa na zdrowie metaboliczne, nie ma też tendencji do samoistnego ustępowania oraz zwiększa ryzyko wystąpienia ponad 200 innych chorób” – zaznacza prof. dr hab. Alina Kuryłowicz, członek rady medycznej kliniki Holi. „Biorąc pod uwagę najnowsze prognozy Światowej Federacji Otyłości, które wskazują, że do 2025 roku na otyłość zachoruje co trzeci Polak, już teraz trzeba skupić się na jej kompleksowym leczeniu. To skomplikowana jednostka chorobowa, która wymaga skutecznej interwencji medycznej” – dodaje.
Stygmatyzacja osób z chorobą otyłościową – zwiększone ryzyko depresji
Osoby z chorobą otyłościową spotykają się ze stygmatyzacją społeczną. Co czwarta chora osoba wskazała, że ze względu na swoją masę ciała woli pracować zdalnie. Dodatkowo liczne badania pokazują, że osoby z nadmierną masą ciała otrzymują niższe wynagrodzenia, rzadziej dostają awans, a nawet są mniej chętnie zatrudniane. Stereotypy i zachowania dyskryminujące te osoby wpływają na wiele aspektów ich życia. W konsekwencji aż 3 na 4 badanych Polaków z otyłością zgodziło się ze stwierdzeniem, że zwiększa ona ryzyko zachorowania na depresję.
„Społeczna akceptacja, wsparcie i zrozumienie są konieczne dla polepszenia się globalnej sytuacji związanej z chorobą otyłościową. Spojrzenie na pacjentów zmagających się z otyłością bez uprzedzeń jest kluczem do wprowadzenia skutecznego leczenia i osiągnięcia trwałej zmiany – zarówno z perspektywy indywidualnych osób, jak i z perspektywy systemu” – zaznacza dr Zuzanna Przekop, Head of R&D w klinice Holi. „Warto pamiętać, że kluczowa w walce z chorobą otyłościową jest szeroko pojęta motywacja, zarówno pacjentów, jak i zespołu terapeutycznego. Żeby utrzymać ją na wysokim poziomie, a co za tym idzie – efektywnie i holistycznie leczyć, należy zmienić wizerunek choroby otyłościowej i edukować o jej przyczynach, a także sposobach skutecznego leczenia” – podsumowuje.
Pełen raport „Holistycznie o problemie otyłości w Polsce” opublikowany w marcu 2024 roku można pobrać na stronie: www.klinikaholi.pl/raport
Źródło informacji: Biuro prasowe Kliniki Holi
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 25.03.2024, 08:30 |
Źródło informacji | Biuro prasowe Kliniki Holi |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ