Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Bez wody można przeżyć tylko kilka dni. Organizm nie umie jej magazynować, dlatego trzeba dostarczać ją z zewnątrz.
Do odwodnienia może dojść w przebiegu różnych chorób, na przykład biegunek. Na to istotne i zagrażające życiu powikłanie szczególnie narażone są dzieci i osoby starsze, ale może dotyczyć ono osób w każdym wieku i nie tylko latem.
Niewystarczające nawadnianie może prowadzić do nieprawidłowego ciśnienia tętniczego, poczucia zmęczenia, gorszej pracy wszystkich narządów. To może zdarzyć się także zimą, bo kiedy za oknem temperatura spada to w domach dogrzewamy się kaloryferami czy kominkami, a to wysusza powietrze, podrażnia błony śluzowe i w konsekwencji ułatwia patogenom inwazję. Zimą nie odczuwamy pragnienia tak jak ciepłą porą, jednak organizm zużywa jej tyle samo. Pamiętaj więc, by jesienią i zima pić tyle samo co latem.
Najzdrowsza jest woda. Ale wodę zawiera wiele produktów, które mogą stanowić część codziennych posiłków. Np. ogórki czy pomidory składają się z wody w ponad 95 proc. Do tego mają bardzo małą wartość energetyczną, a dużo cennych mikroskładników. Pomidory są bardzo bogate w potas, ponadto zawierają chroniący naczynia krwionośne likopen. Podobnie owoce jagodowe, jak truskawki, czy borówki dostępne teraz przez cały rok, zawierają około 90 proc. wody i wiele składników odżywczych.
Jesienią czy zimą, kiedy mamy mniejsze pragnienie, warto też wypijać jedną szklankę soków owocowych, a zatem tych niedosładzanych cukrem.
Do bilansu wodnego możemy zaliczyć też zupy, szczególnie wartościowe zimową porą – świetnie rozgrzewają, dostarczają wielu składników odżywczych, a przy okazji nawadniają.
mw, zdrowie.pap.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 16.10.2020, 15:38 |
Źródło informacji | Serwis Zdrowie |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Nowy raport na temat urody i dobrego samopoczucia na świecie ujawnia, że prawdziwym obliczem piękna jest dobre samopoczucie emocjonalne
Nowe badania przeprowadzone przez firmę Oriflame redefiniują piękno jako kluczowy czynnik wpływający na dobre samopoczucie.- 08.10.2025, 16:48
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PR Newswire
-
Image
10 lat VBAC na Żelaznej
Szpital św. Zofii w Warszawie od wielu lat prowadzi porody drogami natury po wcześniejszym cięciu cesarskim (VBAC). W 2025 roku placówka podsumowała dziesięć lat swoich doświadczeń w tym zakresie, przedstawiając dane statystyczne z lat 2015-2025.- 08.10.2025, 11:33
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Centrum Medyczne Żelazna
-
Image
Co to deficyt kaloryczny i jak wpływa na tkankę tłuszczową?
Aby skutecznie schudnąć i pozbyć się zbędnych kilogramów, trzeba obliczyć deficyt kaloryczny względem swojego zapotrzebowania energetycznego. W tym celu wykorzystuje się kalkulator uwzględniający PPM, CPM oraz poziom aktywności fizycznej, co pozwala ustalić liczbę kalorii potrzebnych do redukcji masy ciała. Zbyt duży deficyt kaloryczny może jednak spowolnić przemianę materii i negatywnie wpłynąć na tkankę mięśniową.- 07.10.2025, 11:31
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Fit Apetit
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ