Zdrowie i styl życia

Onkobieg wraca do Warszawy

09.09.2022, 13:58aktualizacja: 09.09.2022, 14:08

Razem biegniemy po zdrowie w jubileuszowym 15. Onkobiegu.

Jubileuszowy Onkobieg – Razem po zdrowie! odbędzie się już w najbliższą niedziele 11 września 2022 r. Po raz piętnasty Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Mięsaki i Czerniaki Sarcoma jest organizatorem największego biegu charytatywnego, dedykowanego całej społeczności onkologicznej: „Onkobieg – Razem po zdrowie!” Jest to wyraz solidarności z pacjentami w trakcie terapii onkologicznych.

Bieg w pełnym swoim wydaniu wraca pod Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie, gdzie uczestnicy nie tylko pobiegną wyznaczoną trasą, ale też będą mogli wykonać bezpłatne badania profilaktyczne, m.in. pod kątem nowotworów skóry w mobilnym gabinecie #FuraZdrowia. Organizatorzy nie zapomnieli także o biegaczach wirtualnych.

Bieg wyznaczoną trasą przy Narodowym Instytucie Onkologii na warszawskim Ursynowie ruszy równo o godz. 11:00, a poprzedzi go rozgrzewka o 10:45, którą poprowadzi wielokrotna mistrzyni w Pole Sport, Karolina Sobieraj. Uczestnicy, wspólne kilometry dla zdrowia będą zdobywać przez 60 minut, robiąc tyle okrążeń ile są w stanie. Na mecie dla każdego z nich czekał będzie pamiątkowy medal. Pamiętając o biegaczach, którzy nie będą mogli dotrzeć do Warszawy, organizatorzy dali możliwość wyboru formuły biegu uczestnikom. Część z nich wybrała bieg wirtualny, dlatego wielu biegaczy, w najbliższą niedzielę pobiegnie swoimi indywidualnymi trasami. Będą mieli na to także 60 minut, a dokładną godzinę startu wybiorą sami. Ważne, aby zrobili to między godz. 7:00, a 12:00. Mogą biec na bieżni lub spacerować w parku pokonując zadeklarowany przez siebie dystans podczas rejestracji.

Organizatorzy zachęcają do dzielenia się zdjęciami z biegu w mediach społecznościowych. Dzięki oznaczeniu #Onkobieg wszyscy biegną razem. Razem po zdrowie!

Od godziny 9:00 na terenie Instytutu Onkologii w Warszawie otwarte będzie „Miasteczko Onkobiegu”, czyli przestrzeń przeznaczona dla biegaczy. Na miejscu będą odbywać się badania diagnostyczne, m.in.: pomiar ciśnienia, badanie glukozy, poziom witaminy D, czy wspomniane wyżej badanie dermatoskopowe skóry. Chętni nauczą się jak poprawnie wykonywać samobadanie piersi i jąder. Dla najmłodszych czekać będą wolontariusze z animacjami.

Darowizny od biegaczy i środki od partnerów wydarzenia przeznaczone zostaną na rehabilitację, leki, protezy, dojazdy do referencyjnych klinik a także działania edukacyjne prowadzone przez Stowarzyszenie Sarcoma.

Podobnie jak w poprzednich latach, całe wydarzenie będzie można śledzić na żywo podczas transmisji on-line ze studia w Warszawie, gdzie prowadzone będą rozmowy ze specjalistami i przedstawicielami organizacji pacjenckich. Wszyscy zamierzają uświadamiać społeczeństwo w zakresie profilaktyki przeciwnowotworowej.

Relacja wydarzenia będzie dostępna od godziny 9:30 na portalu: www.onkobieg.pl i Facebooku Onkobieg-u: https://www.facebook.com/onkobieg (https://bit.ly/3RwooIh) a także kanale YouTube Stowarzyszenia Sarcoma pod linkiem: https://youtu.be/yMWmjUp-JlA.

Jak co roku, otrzymane pakiety startowe mają przypominać biegaczom, aby dbali o zdrowie przez cały rok, a pokonane kilometry to realna pomoc dla pacjentów.

15 Onkobieg ma szansę odbyć się dzięki wsparciu i zaufaniu wielu Partnerów:

Partnerzy: Ministerstwo Sportu i Turystyki, Eko Cykl Organizacja Odzysku Opakowań S.A., Bristol-Myers Squibb, Garden - Space Sp. z o.o., Compensa Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. Vienna Insurance Group, Pierre Fabre Polska, M&M Consulting, Bohema House Teatr Ekologiczny, Bohema Dance Ekologiczna Szkoła Tańca, Project Zero Waste Sp. z o.o., Sanofi – Aventis Sp. z o.o., Sidnet  Solutions Sp. z o. o., Swedish Orphan Biovitrum Sp. z o.o, Nashi Art., Novartis Poland Sp. z o. o., Only Only, Medicart healthcare Sp. z o.o., Euromed Medical Solution Sp. z o.o., LOOS Centrum Sp. z o.o., Rawicka Fabryka Wyposażenia Wagonów "RAWAG" Sp. z o.o., LiveU, Future Gate Sp. z o.o., Brand24, DPD Polska Sp. z .o.o., Uzdrowiska Kłodzkie S.A., Staropolanka, Roche Diagnostics Polska Sp. z o.o., Roche Polska Sp. z o.o., MSD Polska Sp. z o.o., Centrum Kompleksowej Rehabilitacji, uPacjenta.pl.

Partnerzy Misyjni: Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie, Instytut Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie, Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce, Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej, Polskie Towarzystwo Onkologiczne, Polskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej, Polskie Towarzystwo Psychoonkologiczne, Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych, Stowarzyszenie Pomocy Chorym na GIST, Sarcoma Patient Advocacy Global Network, All.Can Polska, Akademia Czerniaka, Fundacja ANIKAR, Polskie Towarzystwo Pielęgniarskie, Stowarzyszenie "AMAZONKI" Warszawa Centrum, Fundacja Carita im. Wiesławy Adamiec, Stowarzyszenie Tłumaczy Polskiego Języka Migowego, Młodzi Lekarze Rodzinni.

Partnerzy Medialni: Radio ESKA, TVP Kobieta, Głos Pacjenta Onkologicznego, portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, portal CowZdrowiu.pl, czasopismo Służba Zdrowia, haloursynow.pl, Wydawnictwo Termedia

Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęło: Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Biuro Rzecznika Praw Pacjenta, Burmistrz Dzielnicy Ursynów m. st. Warszawy.

Wszelkie pytania dotyczące „15 Onkobiegu – Razem po zdrowie!” można kierować do organizatorów. Media zainteresowane przybyciem do studia Onkobiegowego przy Narodowym Instytutem Onkologii w Warszawie proszone są o zgłoszenie takiej chęci do organizatorów.

KONTAKT:

Szymon Bubiłek