Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Respireco to unikalna technologia i ma szansę zrewolucjonizować podejście do oczyszczania powietrza w obiektach zamkniętych. Urządzenie będące jednym z prototypów zostało zamontowane w Zespole Szkół Podstawowych nr 2 w Pleszewie. Pierwsze wyniki pilotażu już dają oczekiwane wyniki.
Urządzenie działa na zasadzie klimatyzacji, jednak nią nie jest. Bo nie tylko ogrzewa lub ochładza powietrze, ale przede wszystkim je oczyszcza, co jest bardzo pożądane w szkolnych klasach w czasie pandemii. Respireco obniża stężenie patogenów w powietrzu i zapobiega przenoszeniu się skażenia pomiędzy klasami. Specjalne filtry pochłaniają także smog. Ponadto urządzenie zapewnia odzysk ciepła ze sprawnością większą niż 97% i nie przesusza powietrza. Gwarantuje nawet o 60% niższe rachunki za ogrzewanie. Działa również przeciwpożarowo - zapobiega przenoszeniu się ognia i dymu do sąsiednich pomieszczeń.
Wszystko to zostało dokładnie przemyślane i wdrażane w życie przez cztery lata w pleszewskiej firmie STROPEX pod czujnym okiem właściciela Krzysztofa Bruziego. - Tworząc to urządzenie wraz z całym zespołem sugerowałem się tym, jak funkcjonują ssaki oraz ich sposobem oddychania – podkreśla twórca. I tak po dwóch latach mozolnych badań powstało urządzenie Respireco, które swoją skutecznością wprowadziło w zakłopotanie niejednego naukowca, m. in. z Instytutu Techniki Cieplnej w Warszawie, gdzie urządzenie było badane i testowane.
Respireco jest już opatentowane w Polsce i kilku krajach na świecie. Formalności patentowe trwają obecnie w Australii i Chinach. - Z naszym pomysłem wyprzedziliśmy światowych gigantów, teraz potrzebujemy zrozumienia, aby nasz produkt mógł być stosowany w powszechnym użytku, np. w domach - tłumaczy Krzysztof Bruzi.
Burmistrz Arkadiusz Ptak planuje, by w przyszłości systematycznie wyposażać szkoły w takie urządzenia. - To troska o zdrowie naszych mieszkańców i kolejny przykład współpracy z lokalną firmą we wspólnej walce o czyste powietrze – mówi włodarz Pleszewa.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 21.09.2021, 16:53 |
Źródło informacji | Pleszew |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Konferencja prasowa pt. „Stop miliardowi mniej na system ochrony zdrowia psychicznego w przyszłym roku. Stop likwidacji Centrów Zdrowia Psychicznego” PAP
Termin: 16.09.2025, godz. 14:00- 18.09.2025, 11:44
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Centrów Zdrowia Psychicznego
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ