Zdrowie i styl życia

Światowe Forum ds. Nikotyny w Warszawie

23.06.2023, 16:08aktualizacja: 23.06.2023, 16:24

W Warszawie zorganizowana została 10. edycja Światowego Forum ds. Nikotyny. Ponad pięćdziesięciu ekspertów dyskutowało na temat redukcji szkód spowodowanych paleniem tytoniu w kontekście regulacji, doniesień naukowych i doświadczeń minionych lat. Zastanawiano się także nad tym, co nas czeka w nadchodzącej dekadzie.

Biorąc pod uwagę fakt, że na świecie żyje miliard ludzi uzależnionych od nikotyny, a osiem milionów osób każdego roku umiera z powodu palenia tytoniu, to – zdaniem grona ekspertów – należy uwzględniać alternatywne produkty nikotynowe jako mniej ryzykowne dla zdrowia niż tradycyjne papierosy i często pomagające wyjść z nałogu.

„Waporyzatory nikotynowe, snus szwedzki, woreczki nikotynowe i podgrzewane wyroby tytoniowe są znacznie bezpieczniejsze niż palenie. Pomagają tym, którzy nie mogą rzucić palenia, w przejściu na bezpieczniejsze alternatywy. To podejście znane jest jako >>redukcja szkód tytoniowych<<” – przypomnieli w materiale prasowym organizatorzy forum.

Równocześnie podkreślili, że dostępne obecnie produkty zastępujące tradycyjne papierosy – na co pokazuje wiele międzynarodowych badań – są „wyraźnie i znacząco bezpieczniejsze niż palenie tytoniu”.

Profesor Gerry Stimson, współzałożyciel Forum przypomniał, że idea tego rodzaju spotkań ekspertów narodziła się w 2014 roku, na fali optymizmu.

„Myśleliśmy wtedy, że jesteśmy w przełomowym punkcie, a dzięki bezpieczniejszym produktom nikotynowym będzie można uniknąć milionów przedwczesnych zgonów spowodowanych paleniem” – stwierdził. Dodał, że nadal ten optymizm jest obecny.

Niemniej jednak stanowisko Światowej Organizacji Zdrowia wskazuje jednoznacznie, że podgrzewane wyroby tytoniowe (HTP) zawierają tytoń i narażają użytkowników na toksyczne emisje, z których wiele powoduje raka i jest szkodliwych dla zdrowia. Z kolei produkty z substancjami płynnymi zgodnie z wieloma badaniami zawierają szkodliwe składniki.

„Elektroniczne systemy dostarczania nikotyny (ENDS) i elektroniczne beznikotynowe systemy dostarczania (ENNDS), powszechnie znane jako e-papierosy, które nie zawierają tytoniu i mogą zawierać nikotynę lub jej nie zawierać, są szkodliwe dla zdrowia i niewątpliwie niebezpieczne. Jest jednak zbyt wcześnie, aby udzielić jednoznacznej odpowiedzi na temat długoterminowego wpływu używania HTP i/lub e-papierosów” – czytamy na stronie WHO.

Forum ds. Nikotyny, trwające od 21 do 24 czerwca br. w Warszawie, zgromadziło producentów, dystrybutorów, konsumentów, regulatorów, parlamentarzystów, producentów i naukowców z całego świata, którzy biorą czynny udział w panelach, warsztatach i sesjach. Tematem przewodnim jest redukcja szkód związanych z paleniem tytoniu.

Organizatorzy zwracają uwagę, że o ile w bogatych krajach podejście do kontroli palenia tytoniu zmieniło się, o tyle 80 proc. osób uzależnionych od tytoniu żyje w krajach mniej zamożnych i biednych. Państwa te zapewniają mniejsze wsparcie, a dostęp i świadomość dotycząca alternatywnych produktów nikotynowych nadal pozostawia tam wiele do życzenia.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 23.06.2023, 16:08