Zdrowie i styl życia

Swift Biosciences wprowadza na rynek zestawy podwójnego indeksowania usprawniające multipleksowe sekwencjonowanie nowej generacji

06.04.2018, 18:25aktualizacja: 06.04.2018, 18:25

Nowe zestawy Accel-NGS Unique Dual Indexing Kits minimalizują błędy przypisania odczytu, zapewniając wyższą jakość rezultatów.

ANN ARBOR, Michigan, 6 kwietnia 2018 r. /PRNewswire/ - Firma Swift Biosciences ogłosiła dziś wprowadzenie na rynek zestawów podwójnego indeksowania Accel-NGS®, które umożliwiają wykorzystanie zalet i wartości sekwencjonowania multipleksowego o dużej przepustowości przy jednoczesnym zwiększeniu dokładności wykrywania wariantów w niskich częstotliwościach, na przykład w mutacjach somatycznych w próbkach takich jak FFPE i cfDNA.

Sekwencjonowanie multipleksowe jest powszechnie stosowaną techniką w badaniach klinicznych, opracowywaniu leków i laboratoriach usług klinicznych stosujących sekwencjonowanie nowej generacji (tzw. NGS). Zestawy Accel-NGS Unique Dual Indexing Kits są niezbędnym dodatkiem do przepływów pracy w NGS ponieważ obecnie stosowane narzędzia narażone są na problemy demultipleksacji spowodowane błędami w odczycie indeksów, chimeryzmu wywołanego przez PCR związanego z przepływami pracy wychwytywania hybrydyzacji multipleksowej i tzw. index hopping w komórkach typu patterned flow.

Zestawy podwójnego indeksowania Accel-NGS firmy Swift obejmujące zestaw 96 podwójnych indeksów dla pozycji i7 i i5 zapewniają bardziej skalowalny i niezawodny przepływ pracy w wielu zastosowaniach, w tym:

- wykrywanie wariantów somatycznych w niskich częstotliwościach,

- analiza zalanych parafiną komórek utrwalonych w formalinie,

- wykrywanie mikrobów w próbkach pochodzenia ludzkiego,

- bezkomórkowa analiza DNA.

„Przez bezpośrednie zmierzenie się z problemem błędów przypisania odczytu zapewniamy dokładniejsze rozwiązanie, które może prowadzić do nowych zastosowań, na przykład profilowanie obciążenia mutacjami nowotworów” - skomentowała Candia Brown, wiceprezes marketingu międzynarodowego w firmie Swift.

Do głównych funkcji i zalet zestawów Accel-NGS Unique Dual Indexing należą:

- optymalizacja we wszystkich narzędziach sekwencjonowania Illumina,

- zmniejszenie występowania błędów przypisania do poniżej 0,1 procenta,

- umożliwienie wielu zastosowań, w tym sekwencji całego genomu oraz analizę eksomów i metylacji,

- kompatybilność z zestawami przygotowania bibliotek Swift, w tym Accel-NGS 1S, Accel-NGS 2S i Accel-NGS Methyl-Seq.

„Wyjątkowe podwójne indeksy firmy Swift dają większą pewność w wykrywaniu wariantów w niskich częstotliwościach i pozwalają na utrzymanie jakości danych przy rosnącej przepustowości sekwencjonowania i złożoności multipleksowania” - skomentowała dr Laurie Kurihara, wiceprezes opracowywania produktów w firmie Swift.

Nowe zestawy indeksowania zostały opracowane specjalnie pod względem kompatybilności z wszystkimi platformami Illumina i są dostępne do zakupu.

Swift Biosciences

Firma Swift Biosciences specjalizuje się w tzw. NGS Library Prep. Z siedziby w Ann Arbor w stanie Michigan firma opracowuje nowatorskie rozwiązania przygotowywania bibliotek w najnowszych zastosowaniach opartych na sekwencjonowaniu nowej generacji, w tym sekwencjonowaniu całego genomu, wybiórczego sekwencjonowania DNA i analizy epigenetycznej. Produkty firmy Swift Biosciences powstają w celu ułatwienia klientom szybszej, łatwiejszej i dokładniejszej analizy skomplikowanych próbek natury biologicznej przy zachowaniu kompatybilności z wiodącymi narzędziami. Firma Swift Biosciences jako pierwsza na świecie oferuje rozwiązania przygotowywania bibliotek na trzy wiodące platformy sekwencjonowania: Pacific Biosciences®, Illumina® i Ion Torrent™.

Firma rozpoczęła działalność w lutym 2010 r., a tworzone przez nią produkty umożliwiają nowe zastosowania w wielu branżach, w tym w agrigenomice, farmaceutyce, nauce, biotechnologii i onkologii.

Więcej informacji można znaleźć na stronie SwiftBioSci.com lub na profile firmy Swift Biosciences w serwisie Twitter (@SwiftBioSci).

Źródło: Swift Biosciences

Data publikacji 06.04.2018, 18:25