Zdrowie i styl życia

VI Kongres WIZJA ZDROWIA – Diagnoza i Przyszłość

10.10.2022, 11:47aktualizacja: 10.10.2022, 11:51

Wydawnictwo Termedia - grafika
Już jutro w Warszawie rozpocznie się kluczowe wydarzenie systemowe w ochronie zdrowia. Organizatorzy zapraszają do hotelu Sheraton Grand Warsaw na VI Kongres WIZJA ZDROWIA – Diagnoza i Przyszłość – Foresight Medyczny oraz XVII HOSPITAL & HEALTHCARE MANAGEMENT.

Funkcjonowanie opieki zdrowotnej to problem wymagający bardzo szerokiego spojrzenia, dlatego też debata, podczas której omówiona zostanie aktualna sytuacja systemu ochrony zdrowia będzie składać się z kilkunastu paneli specjalistycznych.

W dniach 11-12 października podjęta zostanie dyskusja o kwestiach organizacyjnych i prawnych – projekcie ustawy refundacyjnej czy różnych perspektywach postrzegania systemu no-fault. Analizie poddana zostanie narodowa strategia onkologiczna, poruszone zostaną też tematy ściśle specjalistyczne w kardiologii, profilaktyce chorób zakaźnych czy polityce lekowej w onkologii i onkohematologii.

Do rzeczowych rozmów zostali zaproszeni przedstawicieli wszystkich zainteresowanych grup – czynny udział w kongresach wezmą szefowie najważniejszych instytucji, przedstawiciele administracji publicznej, dyrektorzy i menedżerowie podmiotów leczniczych, a także wybitni profesorowie nauk medycznych, analitycy i naukowcy. Swoją obecność potwierdzili już między innymi:

- Maciej Miłkowski – wiceminister zdrowia;,

- Bartłomiej Chmielowiec – rzecznik praw pacjenta,

- Krzysztof Kopeć – prezes Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego – Krajowi Producenci Leków,

- Joanna Parkitna – dyrektor Wydziału Oceny Technologii Medycznych Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji,

- Małgorzata Gałązka-Sobotka – dziekan Centrum Kształcenia Podyplomowego oraz dyrektor Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego,

- prof. Leszek Czupryniak - kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Centralnym Szpitalu Klinicznym WUM,

- prof. Robert Flisiak - prezes Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych.

Podczas wydarzenia zaprezentowane zostaną również koncepcje zgłoszone przez specjalistów w ramach Rankingu Inicjatyw Reformatorskich „Zdrowy Pomysł”. Ma on na celu zebranie wszelkich projektów usprawniających działanie systemu ochrony zdrowia. Finał pierwszej części akcji zaplanowano 12 października o godzinie 10:10.

Ze szczegółowym programem Kongresów WIZJA ZDROWIA i HOSPITAL & HEALTHCARE MANAGEMENT zapoznać się można pod adresem https://www.termedia.pl /Konferencja-VI-KONGRES-WIZJA-ZDROWIA--PROGRAM,1754,19766.html.

Organizatorem wydarzenia jest Wydawnictwo Termedia.

KONTAKT:

Karolina Gawarzewska