Newsletter

ARiMR: do 9 maja br. przetwórcy żywności mogą składać wnioski o dotacje unijne

18.04.2017, 10:05aktualizacja: 18.04.2017, 10:05

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Do 9 maja br. przetwórcy z sektora rolno-spożywczego mogą składać wnioski o przyznanie pomocy finansowej na inwestycje związane z produkcją i handlem żywnością - poinformowała Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR).

O dofinansowanie mogą starać się mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa zajmujące się handlem lub przetwarzaniem żywności - m.in. mięsa, ziemniaków, owoców i warzyw, mleka, soków czy olejów. Pieniądze mogą być przeznaczone np. na zakupu maszyn lub urządzeń do przetwarzania, magazynowania lub przygotowania produktów, a także - chociaż w ograniczonym zakresie - na budowę i modernizację budynków.

Warunkiem przyznania pomocy jest posiadanie przez firmy długoterminowych umów z rolnikami, grupami producentów rolnych czy też ich związkami. Jeżeli firma zajmuje się produkcją, to długoterminowa umowa musi dotyczyć nabycia co najmniej połowy potrzebnych produktów. Natomiast gdy podmiot świadczy usługi związane z przechowywaniem, to co najmniej połowa towaru musi pochodzić od producentów rolnych związanych z firmą umowami długoterminowymi lub podmiotów, które same nabywają produkty na podstawie umów zawartych z producentami rolnymi.

Pomoc jest udzielana w formie refundacji do 50 proc. kosztów kwalifikowalnych poniesionych na inwestycje. Minimalna wysokość wsparcia to 100 tys. zł, a maksymalna - 3 mln zł dla jednej firmy. Gdy o dofinansowanie ubiega się związek grup producentów rolnych lub zrzeszenie organizacji producentów, to pomoc może sięgnąć 15 mln zł.

Przedsiębiorcy mogą skorzystać z zaliczek na inwestycje, pod warunkiem dodatkowego zabezpieczenia w postaci gwarancji bankowej lub równoważnej gwarancji (np. ubezpieczeniowej), odpowiadającej kwocie zaliczki. (PAP)

awy/ pad/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 18.04.2017, 10:05
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ