BANK PEKAO SA (27/2023) Korekta Raportu 27/2023: Zakończenie subskrypcji zielonych euroobligacji nieuprzywilejowanych senioralnych (Senior Non-Preferred) serii 1 o łącznej wartości nominalnej 500.000.000 EUR emitowanych w ramach Programu EMTN

24.11.2023, 13:17aktualizacja: 24.11.2023, 13:18

Raport bieżący 27/2023

Bank Polska Kasa Opieki S.A. przekazuje skorygowany raport bieżący nr 27/2023 z dnia 16 listopada 2023 roku.

Zmianie ulegają wymienione poniżej części raportu:

tytuł o treści:

Zakończenie subskrypcji zielonych euroobligacji nieuprzywilejowanych senioralnych (Senior Non-Preferred) serii ESN 1 o łącznej wartości nominalnej 500.000.000 EUR emitowanych w ramach Programu EMTN

otrzymuje nową treść:

następujące punkty o treści:

4. liczba Euroobligacji objętych subskrypcją: 500.000 sztuk (o łącznej wartości nominalnej 500.000.000 EUR),

6. liczba Euroobligacji, na które złożono zapisy w ramach subskrypcji: 1.504.642 sztuk (o łącznej wartości nominalnej 1.504.642.000 EUR)

7. liczba Euroobligacji, które zostały przydzielone w ramach przeprowadzonej subskrypcji: 500.000 sztuk (o łącznej wartości nominalnej 500.000.000 EUR)

otrzymują następującą treść:

4. liczba Euroobligacji objętych subskrypcją: 5.000 sztuk (o łącznej wartości nominalnej 500.000.000 EUR)

6. liczba Euroobligacji, na które złożono zapisy w ramach subskrypcji: 15.046,42 sztuk (o łącznej wartości nominalnej 1.504.642.000 EUR)

7. liczba Euroobligacji, które zostały przydzielone w ramach przeprowadzonej subskrypcji: 5.000 sztuk (o łącznej wartości nominalnej 500.000.000 EUR)

Pozostałe informacje wskazane w korygowanym raporcie bieżącym nie uległy zmianie.

Poniżej pełna treść skorygowanego raportu bieżącego:

Bank Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank") informuje, że 16 listopada 2023 r. zakończył subskrypcję zielonych euroobligacji nieuprzywilejowanych senioralnych (Senior Non-Preferred) o łącznej wartości nominalnej 500.000.000 EUR z terminem wykupu w listopadzie 2027 r. ("Euroobligacje"). Euroobligacje zostaną wyemitowane przez Bank w ramach programu emisji średnioterminowych euroobligacji ("Program EMTN"), o którego ustanowieniu Bank informował w raporcie bieżącym nr 24/2023, na podstawie prospektu podstawowego, zatwierdzonego 13 listopada 2023 r. przez Commission de Surveillance du Secteur Financier w Luksemburgu. Euroobligacje mają zostać dopuszczone do obrotu na Rynku Regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych w Luksemburgu oraz Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie i notowane na Oficjalnej Liście Giełdy Papierów Wartościowych w Luksemburgu.

Bank przekazuje do publicznej wiadomości również następujące informacje dotyczące Euroobligacji:

1. data rozpoczęcia subskrypcji: 16 listopada 2023 r.

2. data zakończenia subskrypcji: 16 listopada 2023 r.

3. data przydziału Euroobligacji: 16 listopada 2023 r.

5. stopa redukcji Euroobligacji przydzielonych w jednej transzy wyniosła 66,77%

8. cena, po jakiej Euroobligacje będą obejmowane: 99,680% wartości nominalnej

9. marża będąca podstawą ustalenia stopy procentowej dla Euroobligacji: 240 punktów bazowych

10. Euroobligacje zostaną wyemitowane na okres 4 lat z możliwością ich wcześniejszego wykupu przez Bank po trzech latach od emisji (4NC3)

11. liczba osób, które złożyły zapisy na Euroobligacje: 131

12. liczba osób, którym przydzielono Euroobligacje w ramach przeprowadzonej subskrypcji: 110

13. nazwa (firma) subemitentów, którzy objęli Euroobligacje w ramach wykonywania umów o subemisję, z określeniem liczby papierów wartościowych, które objęli, wraz z faktyczną ceną jednostki papieru wartościowego, stanowiącą cenę emisyjną, po odliczeniu wynagrodzenia za objęcie jednostki papieru wartościowego, w wykonaniu umowy subemisji, nabytej przez subemitenta: nie dotyczy

14. wartość przeprowadzonej subskrypcji, rozumianej jako iloczyn liczby Euroobligacji objętych ofertą i ceny emisyjnej: 498.400.000 EUR

15. wysokość łącznych kosztów, zaliczonych do kosztów emisji Bank poda do wiadomości publicznej w oddzielnym raporcie bieżącym, po otrzymaniu i zaakceptowaniu wszystkich płatności związanych z emisją

16. średni koszt przeprowadzenia subskrypcji przypadający na jednostkę Euroobligacji Bank poda do wiadomości publicznej w oddzielnym raporcie bieżącym, po otrzymaniu i zaakceptowaniu wszystkich płatności związanych z emisją

17. Euroobligacje zostaną opłacone przelewem na rachunek Banku.

Przewidywaną datą emisji Euroobligacji jest 23 listopada 2023 r.

Podstawa prawna: § 16 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz