Deep Isolation zdobywa zamówienie na badanie możliwości składowania odpadów promieniotwórczych w głębokich odwiertach w Słowenii

31.08.2021, 09:16aktualizacja: 31.08.2021, 09:20

LONDYN, 31 sierpnia 2021 r. /PRNewswire/ -- Deep Isolation, czołowy dostawca innowacyjnych rozwiązań w zakresie przechowywania i składowania wypalonego paliwa jądrowego i wysokoaktywnych odpadów promieniotwórczych, ogłosił zdobycie nowego zamówienia na przeprowadzenie studium wykonalności odwiertów głębokich dla ARAO, słoweńskiej organizacji odpowiadającej za gospodarowanie odpadami promieniotwórczymi.

W ramach opracowania przeprowadzona zostanie analiza możliwości umieszczenia w składowisku głębokim wypalonego paliwa jądrowego pochodzącego ze słoweńskiego reaktora badawczego TRIGA II znajdującego się w Instytucie Jožefa Stefana w Lublanie. Reaktor pochodzący z lat sześćdziesiątych XX wieku, jeden z 66 reaktorów tego typu na świecie, wytwarza promieniotwórcze izotopy na potrzeby badań medycznych i kształcenia. Jego zamknięcie planowane jest na rok 2043.

„Jesteśmy zainteresowani potencjałem głębokich odwiertów w zakresie zapewnienia bezpiecznych rozwiązań składowania wypalonego paliwa jądrowego w Słowenii, przy niższych kosztach w stosunku do tradycyjnych składowisk głębokich - powiedział Leon Kegel, dyrektor Działu Planowania i Rozwoju w ARAO. - Badamy już tę kwestię w elektrowni jądrowej Krško w ramach odrębnego projektu realizowanego z udziałem Deep Isolation i członków ERDO (European Repository Development Organisation - Organizacja Rozwoju Europejskiego Składowania). Projekt TRIGA II umożliwia ARAO przeprowadzenie oceny potencjału składowania paliwa pochodzącego ze słoweńskiego reaktora badawczego”.

Rozwiązanie obejmujące składowanie w głębokich odwiertach (Deep Borehole Disposal; DBD) opracowane przez Deep Isolation, łączy sprawdzone techniki wiercenia kierunkowego z opatentowanymi technologiami i procesami, które mogą być zastosowane na wielu podłożach geologicznych. Studium to obejmie ocenę danych dotyczących wypalonego paliwa pochodzącego z reaktora, kosztorys wykonania odwiertów w podłożu granitowym i łupkowym oraz ramy czasowe robót.

Deep Isolation wykonała również inne studia wykonalności zaawansowanych projektów jądrowych, w tym dla EPRI (USA) i Fermi Energia (Estonia).

„Paliwo pochodzące z reaktora badawczego jest interesującym rynkiem dla Deep Isolation, a kwestia unieszkodliwiania odpadów promieniotwórczych pozostaje nadal nierozwiązana - powiedział Chris Parker, dyrektor zarządzający Deep Isolation EMEA Ltd. - Reaktory badawcze znajdują się w większej liczbie krajów niż kompletne elektrownie. Słowenia jest nowym nabywcą na rynku i przewidujemy, że prace te wykażą, że DBD jest oszczędnym rozwiązaniem”.

W minionych latach spółka Deep Isolation umocniła swoją pozycję dostawcy godnego zaufania i innowacyjnego rozwiązania, które coraz częściej jest brane pod uwagę jako alternatywa dla (lub uzupełnienie) tradycyjnych składowisk głębokich. Spółka obecnie prowadzi rozmowy z przedstawicielami wielu krajów na trzech kontynentach w sprawie wyboru opcji DBD.

Deep Isolation

Deep Isolation, spółka z siedzibą w Berkeley w Kalifornii, jest czołowym innowatorem rozwiązań przechowywania i składowania odpadów promieniotwórczych. Założona z pasji do zarządzania środowiskiem naturalnym, pomysłowości naukowej i przedsiębiorczości, firma Deep Isolation opracowała opatentowane rozwiązanie oparte na wierceniu kierunkowym i zaangażowaniu społeczności w celu bezpiecznej izolacji odpadów promieniotwórczych pod ziemią.

Źródło: Deep Isolation

KONTAKT: