ERBUD SA (25/2024) Podpisanie znaczącej umowy warunkowej o wartości 47.9 mln PLN netto na wybudowanie budynku mieszkalnego i budynku hotelowego przy ul. Siennickiej 48 w Warszawie.

21.05.2024, 10:26aktualizacja: 21.05.2024, 10:27

Raport bieżący 25/2024

Zarząd Erbud SA (Emitent) informuje, że w dniu 21 maja 2024 Emitent podpisał znaczącą umowę o wartości 47.9 mln PLN netto na wybudowanie budynku mieszkalnego i budynku hotelowego przy ul. Siennickiej 48 w Warszawie na niżej opisanych warunkach:

LP WYSZCZEGÓLNIENIE DANE Z KONTRAKTU

1 Data zawarcia kontraktu 2024.05.21

2 Inwestor (dokładna nazwa i siedziba) "BOUYGUES IMMOBILIER POLSKA Sp. z o.o. ul. Rondo ONZ 1,

00-124 Warszawa"

3 Wartość kontraktu 47 900 000,00 PLN netto;

4 Przedmiot kontraktu Budowa budynku mieszkalnego i budynku hotelowego przy ul. Siennickiej 48 w Warszawie

5 Miejsce wykonywania kontraktu ul. Siennicka 48, 04-393 Warszawa

6 Terminy realizacji "Początek realizacji: od złożenia przez Inwestora Generalnemu Wykonawcy Polecenia Rozpoczęcie Robót (OS-Travaux) - najpóźniej do 05.07.2024r. Jeżeli Polecenie rozpoczęcia Robót (OS-TRAVAUX) nie zostanie przekazane Generalnemu Wykonawcy przez Inwestora do dnia 30 lipca 2024 r., to Umowa w całości nie wejdzie w życie, a Strony nie będę miały i nie będą dochodziły wobec siebie żadnych roszczeń z tego tytułu.

Zakończenie Robót - do 18.11.2025r., Pozwolenie na Użytkowanie - do dn. 16.01.2026r."

7 Warunki płatności 30 dni od daty otrzymania prawidłowo wystawionej faktury

8 Gwarancja dobrego wykonania (wartość, termin obowiązywania) "GWARANCJA PRAWIDŁOWEGO WYKONANIA UMOWY 10,0% wartości kontraktu netto

"

9 Gwarancja naprawy wad i usterek (wartość termin obowiązywania) w wysokości 5% sumy wynagrodzenia w formie gwarancji bankowej na 5 lat i 60 Dni, po upływie których należy ją przedłuży na kolejne 60 m-cy w wysokości 2,5% sumy wynagrodzenia.

10 Inne gwarancje (rodzaj gwarancji, wartość, termin obowiązywania) Okres gwarancyjny na wszystkie wykonane Roboty, elementy Inwestycji oraz materiały użyte do ich wykonania: a) na okres 10 lat od odbioru Budynku Hotelowego przez Właściciela Nieruchomości Hotelowej i Inwestora - konstrukcja Budynku Hotelowego, szczelność dachu w zakresie izolacji i obróbek, szczelność części podziemnej Budynku w zakresie izolacji wodnych i termicznych, elewacja w zakresie izolacji i obróbek, b) 5 lat od daty odbioru - dla wszystkich pozostałych elementów Budynku Hotelowego, c) na maszyny i urządzenia - zgodnie z gwarancją producenta i dostawcy, d) zieleń - jeden sezon wegetacyjny. Okresy gwarancji w odniesieniu do Robót, Robót dodatkowych i elementów dotyczących Budynku Hotelowego rozpoczynają bieg z dniem podpisania przez Strony Świadectwa Bezusterkowego Ukończenia Robót.

11 Kary "W przypadku nie wykonania umowy lub nienależytego wykonania Umowy Zamawiający ma prawo naliczyć Wykonawcy kary umowne:

- 0,05% wynagrodzenia za każdy dzień zwłoki Wykonawcy w wykonaniu Robót, względem danego Terminu Kluczowego;

- 0,25% wynagrodzenia za każdy dzień zwłoki Wykonawcy w uzyskaniu Pozwolenia na Użytkowanie Inwestycji (nieostatecznego), albo Odbioru Końcowego;

- 500 PLN za każdy dzień zwłoki za każdą nieusuniętą Wadę w częściach przynależnych do Klientów oraz 200 PLN za każdy dzień zwłoki za każdą nieusuniętą Wadę w części wspólnej Inwestycji;

- 10% Wynagrodzenia netto za wykonywanie Inwestycji w sposób wadliwy lub niezgodny z postanowieniami Umowy

- 10% Wynagrodzenia w przypadku odstąpienia od Umowy przez Inwestora z przyczyn leżących po stronie Generalnego Wykonawcy'

- Limit kar umownych - 15% wartości Umowy

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1