Exact Systems kontynuuje inicjatywę stypendialną: druga edycja programu „Exact Future” oferuje większe wsparcie dla studentów i rozszerzone kryteria uczestnictwa

20.06.2023, 09:49aktualizacja: 20.06.2023, 09:57

Exact Systems Group (1)
Exact Systems, lider branży kontroli jakości części samochodowych w Polsce i jedna z największych tego typu firm w Europie, ogłasza kontynuację programu stypendialnego „Exact Future” dla studentów. Po udanej pierwszej edycji przygotowuje jeszcze większe wsparcie i rozszerza warunki przyjęcia do programu, aby więcej młodych talentów mogło skorzystać z tej wyjątkowej możliwości.

15 tys. zł na rozpoczęcie studiów otrzymało sześcioro studentów, którzy byli wcześniej związani z grupą kapitałową Exact Systems. Wśród zeszłorocznych stypendystów znaleźli się studenci Politechniki Częstochowskiej, Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Politechniki Rzeszowskiej oraz Akademii WSB w Dąbrowie Górniczej. Firma nie brała pod uwagę dochodów kandydatów jako kryterium wyboru stypendystów, nie zobowiązywała również do podjęcia pracy w firmie po skończeniu studiów.

Partnerstwo z sektorem automotive

W przeciwieństwie do wielu innych stypendiów dostępnych na rynku, „Exact Future” skupia się głównie na chęciach rozwoju w branży motoryzacyjnej. Firma dąży do wsparcia młodych ludzi, którzy mają zamiar związać swoją przyszłość z tą dziedziną, a do partnerstwa zaprasza czołowe firmy z sektora automotive.

W drugiej edycji stypendia „Exact Future” przyznawane będą młodym ludziom, którzy wykazują wyjątkowy potencjał i planują związać swoją przyszłość z branżą motoryzacyjną. Finansowe wsparcie zapewni optymalne warunki kształcenia w trakcie studiów na jednej z wiodących uczelni technicznych w Polsce lub za granicą.

„Nasze zaangażowanie w pielęgnowanie talentów w branży motoryzacyjnej jest niezachwiane od wielu lat. Uruchomiony w 2014 roku autorski projekt edukacyjny >>Akademia Jakości<< był odpowiedzią Exact Systems na nie zawsze dopasowane do potrzeb pracodawców programy szkolnictwa średniego i wyższego. W 2022, gdy świętowaliśmy naszą osiemnastą rocznicę, uznaliśmy ten kamień milowy za przejście w dorosłość i dostrzegliśmy potrzebę finansowego wspierania młodych osób dopiero rozpoczynających swoją karierę. Studia wyższe, czy to w pełnym wymiarze godzin, w niepełnym wymiarze godzin, czy na odległość, wiążą się ze znacznymi kosztami. Nawet w przypadku łączenia studiów z pracą, do czego aktywnie zachęcamy, nie zawsze może to zapewnić niezbędny budżet” - mówi Paweł Gos, prezes zarządu Exact Systems i pomysłodawca projektu.

Nowe warunki przyjęcia

Warunki przyjęcia do programu w nadchodzącym roku akademicznym zostały rozszerzone. Teraz stypendium „Exact Future” nie jest ograniczone tylko do pracowników i współpracowników firmy, ale otwarte dla szerokiego grona studentów. Oznacza to, że jeszcze więcej osób będzie miało szansę skorzystać z tej niezwykłej okazji. Osoby wybierające się na uczelnię techniczną w Polsce mogą zyskać po 15 tys. zł rocznie. Wartość stypendium dla studentów uczelni zagranicznych to 20 tys. zł każde. Stypendia są jednoroczne i zostaną wypłacone w dwóch transzach: przed rozpoczęciem studiów oraz po zaliczeniu pierwszego semestru. Całkowita wartość projektu planowanego na trzy lata wynosi 1 mln zł.

Wszystkie informacje na temat programu „Exact Future” oraz regulamin akcji są dostępne na stronie https://exactfuture.pl/

„Głęboko wierzę, że stypendia ufundowane przez Exact Systems będą dodatkowym katalizatorem, rozpalającym pasję do nauki i zdobywania doświadczenia zawodowego. Właśnie ruszyły zapisy do drugiej edycji, co otwiera nowe możliwości dla osób z aspiracjami” - mówi Paweł Gos.

Exact Systems sp. z o.o. jest międzynarodową grupą dostarczającą elastyczne rozwiązania w zakresie wparcia produkcji, kontroli jakości i obsługi logistyki od 2004 roku. Oferta firmy dostępna jest w 13 krajach, w których grupa posiada swoje przedstawicielstwa: Polsce, Czechach, Niemczech, Słowacji, Turcji, Rumunii, Węgrzech, Belgii, Holandii, Francji, Portugalii, Hiszpanii oraz Chinach. Klientami grupy są przedsiębiorstwa z branży motoryzacyjnej, elektronicznej, RTV i AGD, medycznej, kosmetycznej, centra logistyczne, również te działające w przestrzeni e-commerce. Współpraca z Exact Systems pozwala osiągnąć najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Poprzez usługi outsourcingowe, polegające m.in. na kontroli jakości (selekcji, naprawie i sortowaniu części oraz wyrobów gotowych), reprezentacji u Klienta (Rezydentura) czy Audytach pomaga uniknąć potencjalnych konsekwencji z tytułu niezgodności jakościowych. Więcej informacji o firmie dostępnych jest pod adresem: www.exactsystems.pl.

KONTAKT:

Aleksandra Kroll