Jak zmieniły się potrzeby firm i kandydatów IT w ciągu ostatnich dwóch lat?

24.04.2023, 14:10aktualizacja: 24.04.2023, 14:23

Linkleaders/ theprotocol - LOGO

Rynek pracy IT dynamicznie się zmienia, rosną wymagania pracodawców i kandydatów - podsumowują przedstawiciele the:protocol, serwisu rekrutacyjnego dla branży IT. Platforma, należąca do Grupy Pracuj, już od dwóch lat bada potrzeby rynku, rozwijając projekt uwzględniający potrzeby kandydatów i organizacji.

W 2021 roku Grupa Pracuj weszła na rynek rekrutacji IT z nowym pomysłem, a teraz skierowany do profesjonalistów serwis the:protocol świętuje dwa lata funkcjonowania. Jego koncepcję oparto na wieloletnim doświadczeniu biznesowym i jednocześnie na świeżych, dostosowanych do branży założeniach.

the:protocol wystartował w ciekawym dla rynku momencie - rozpędzonej rekrutacji, rosnącego zapotrzebowania na specjalistów i dyskusji o nowych trybach pracy. Dziś rynek wygląda inaczej, ale choć globalnie liczba rekrutacji IT spada, the:protocol stale umacnia pozycję, m.in. dzięki umiejętnej odpowiedzi na potrzeby użytkowników. W okresie 2021-2022 serwis zanotował m.in. wzrost liczby sesji użytkowników o 99 proc., wysłanych CV o 218 proc., a ogłoszeń o 247 proc. Porównanie pierwszych kwartałów 2022 i 2023 w ujęciu rok do roku pokazuje, że liczba sesji zwiększyła się o 36 proc., wysłanych CV o 140 proc., ogłoszeń o 46 proc.*

„Planując start, dokładnie zbadaliśmy aktualne potrzeby kandydatów IT oraz rekruterów. Dzięki temu, mimo konkurencyjnego otoczenia, znaleźliśmy >>białe plamy<<, które pozwoliły na zbudowanie wyróżników serwisu. Stały się nimi konkret, dialog i profesjonalizm. Naszą strategię traktujemy bardzo konsekwentnie, akcentując je także poprzez kształt serwisu, ofertę biznesową, komunikację z użytkownikami. Kontynuujemy też praktykę uważnego przyglądania się ich potrzebom - mówi Piotr Trzmiel, Head of Growth the:protocol.

Analizy przed startem serwisu* pokazały m.in., że dla specjalistów IT najważniejsze są szczegóły i profesjonalna relacja z rekrutującym. Wśród problemów, ujawniających się podczas rekrutacji, kandydaci wymieniali m.in. brak konkretów projektowych w ofertach, zbyt długie procesy oraz rozdźwięk między rozmowami a realiami po zatrudnieniu. Deklarowali również zmęczenie mitami o branży i powielaniem stereotypów o trudnej relacji kandydat-rekruter. Z kolei firmy komunikowały potrzebę narzędzi, które pomogą im mierzyć się z wymagającym rynkiem i ułatwią procesy rekrutacyjne.

„Tworząc serwis dla profesjonalistów staramy się korzystać z najlepszych wzorców. Pracujemy zwinnie, a użytkowników badamy w stałym cyklu metodą continuous discovery. Podejście Minimum Loveable Product pozwala nam za to testować nowe rozwiązania, w taki sposób, by użytkownicy je pokochali. Dzięki temu możemy szybko i skutecznie reagować na zmiany w IT” - tłumaczy Paweł Olwert, Product Owner the:protocol.

Zmian niemało jest też po stronie pracodawców:

„W trakcie tych dwóch lat zaobserwowaliśmy m.in. ewolucję ich świadomości. Coraz częściej rozumieją, że na skuteczność wpływają szczegółowe opisy projektów i transparentne widełki wynagrodzeń. Widzimy to w statystykach aplikacji oraz klikalności ofert. Rozwijamy serwis, uwzględniając te dane” - uzupełnia.

Według ekspertów obecnie kandydaci IT oczekują szczegółów dotyczących oferty, ale także szybkich rekrutacji, gdzie sprawnie otrzymają feedback i decyzję. Odpowiedzią na trudniejszą sytuację gospodarczą nie zawsze są zwolnienia. Wiele organizacji poszukuje intensywnie doświadczonych specjalistów m.in. data science, technologii chmurowych i cyberbezpieczeństwa, wkrótce zapewne wzrośnie także liczba rekrutacji związanych z obsługą narzędzi AI. Wśród aktualnych potrzeb na rynku pracy IT ważne miejsce zajmuje konkretyzacja i profesjonalizacja ofert - podsumowują eksperci the:protocol.

*Źródło: dane, wywiady i badania własne the:protocol.

Źródło informacji: Linkleaders

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE