Nowe możliwości. Grupa KENO poszerza działalność oraz otwiera się na rynek zagraniczny

25.04.2022, 08:30aktualizacja: 25.04.2022, 08:39

Keno sp.z.o.o (1)

Rozwój spółki

Rok 2021 ponownie, jak w latach ubiegłych zakończył się wzrostem spółki. Zwiększyliśmy naszą powierzchnię magazynową do ponad 22 tys. m2, z której na rynek europejski dostarczyliśmy 833 MW modułów, 808 MW falowników oraz niemal 830 MW konstrukcji montażowych. Pozwoliło nam to wygenerować obrót na poziomie 1,8 mld zł. Ponadto uruchomiliśmy trzy zagraniczne oddziały – na Węgrzech (KENO Kft), w Niemczech (KENO GmbH) oraz Norwegii (KENO AS).

Początek 2022 roku również zapowiada się interesująco. Przedłużyliśmy naszą umowę z producentem falowników FoxESS, który zobowiązał się dostarczyć nam 450 MW falowników (w tym nowy produkt w ofercie – System AiO).

Nowe oddziały firmy już otwarte

Nowo otwarte oddziały w Niemczech, Norwegii i na Węgrzech, powstały wskutek dynamicznego rozwoju firmy oraz poszukiwania inwestycji. Dywersyfikacja na rynki zagraniczne stanowi przede wszystkim filar stabilności finansowej dla partnerów biznesowych grupy KENO. Dzięki nowym oddziałom jesteśmy w stanie jeszcze lepiej prognozować popyt na rynku europejskim, zapewniając tym samym naszym partnerom najlepsze możliwe warunki współpracy oraz najwyższą możliwą dostępność towaru.

Grupa KENO to nie tylko fotowoltaika. Do życia powołaliśmy również spółkę KENO Home, której celem jest dostarczenie ekologicznych, drewnianych domów modułowych wykonanych w technologii CLT. Jeden z takich budynków można było zobaczyć osobiście podczas tegorocznych targów ENEX, które odbyły się w lutym tego roku.

Keno sp.z.o.o (2)

Co dalej?

Nowe oddziały rozpoczęły swoją działalność pod koniec 2021 roku. Aktualnie jesteśmy w trakcie zaopatrywania naszych spółek. Nieustannie badamy i analizujemy rynki, na których działają nowe oddziały. Chcemy, aby zarówno niemiecki, węgierski, jak i norweski instalator zyskał na współpracy z nami, dlatego naszym celem jest dostosowanie naszego portfolio do zgłaszanych przez nich potrzeb. Jako producent polskich konstrukcji montażowych oraz skrzynek przyłączeniowych z pewnością skupimy się na promowaniu naszych rozwiązań, które jak pokazał polski rynek, znacząco ułatwiają pracę, optymalizując tym samym koszty instalacji z zachowaniem najwyższych standardów jakości. Będziemy również inspirować się nowymi rynkami oraz szukać rozwiązań dla rynku polskiego, jak chociażby trend instalowania systemów magazynowania energii, który wyraźnie rozwinął się na rynku niemieckim, gdzie w 2021 niemal wszystkie nowe instalacje zostały wyposażone w takie rozwiązania.

Keno sp.z.o.o (3)

Nowe możliwości – Spółka Obrotu Energią

KENO Energia to spółka, o której myśleliśmy już od dłuższego czasu. Jej celem jest zachowanie opłacalności montażu instalacji fotowoltaicznych w świetle nowych przepisów net billingowych i zapewnienie klientom końcowym dostępu do tańszej, pochodzącej w 100% z odnawialnych źródeł energii elektrycznej. Dla instalatorów przygotowaliśmy szereg korzyści oraz pakiet wsparcia (m.in. aplikację rozliczeniową). Dzięki współpracy z KENO Energia zyskają oni szansę utworzenia dodatkowego źródła dochodu dla swojego przedsiębiorstwa, stając się pośrednikami obrotu.

Źródło informacji: Keno sp.z.o.o

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE