Polenergia i Equinor z bardzo ważnym kontraktem na statki instalacyjne dla projektów Bałtyk 2 i 3

01.10.2024, 10:35aktualizacja: 01.10.2024, 12:30

Cadeler - Statek instalacyjny Wind Osprey
Polenergia i Equinor podpisały bardzo ważny kontrakt dla morskich farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Po zamówieniu turbin, fundamentów oraz kabli morskich i lądowych, obie spółki podpisały niezwykle istotną umowę na statki instalacyjne. Statki posłużą do transportu i instalacji na morzu 100 ogromnych turbin wiatrowych. Projekty Bałtyk 2 i 3, o łącznej mocy 1440 MW, dysponują kompletem morskich i lądowych pozwoleń na budowę. Morskie farmy wiatrowe Bałtyk to jeden z największych projektów infrastrukturalnych w historii Polski.

W ramach projektów Bałtyk 2 i Bałtyk 3 na Morzu Bałtyckim powstanie 100 turbin wiatrowych o mocy 14,4 MW każda. To największe turbiny wyprodukowane do tej pory przez firmę Siemens-Gamesa.

Wieże wiatrowe osiągną wysokość 260 metrów, co oznacza, że każda z nich będzie wyższa niż Pałac Kultury i Nauki w Warszawie. Po uwzględnieniu fundamentów, które znajdują się pod powierzchnią wody, całkowita wysokość jednej turbiny niemal zrówna się z wysokością wieży Eiffla.

Do transportu i instalacji ogromnych turbin posłużą statki instalacyjne. Umowę dotyczącą statków Polenergia i Equinor podpisały ze spółką Cadeler.

„Kontrakt na statki instalacyjne dla morskich farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3 to jeden z ostatnich kroków, który dzieli nas od ich budowy. Skalę projektu najlepiej oddają liczby. Dzięki instalacji na morzu 100 potężnych turbin, łączna zainstalowana moc projektów Bałtyk 2 i Bałtyk 3 osiągnie imponujące 1440 MW. A to pozwoli nam na zasilenie czystą, odnawialną energią ponad 2 milionów gospodarstw domowych. Morskie farmy wiatrowe Bałtyk to jeden z największych projektów infrastrukturalnych w historii Polski. Jest to też projekt strategiczny dla polskiego bezpieczeństwa energetycznego. Umowa na statki instalacyjne to kolejny, niezwykle ważny etap w jego realizacji” - mówi Jerzy Zań, prezes zarządu Polenergia S.A.

Cadeler to globalna firma z siedzibą w Danii. Do realizacji zakontraktowanych zadań Cadeler zamierza wykorzystać dwa typy statków instalacyjnych - klasy P oraz klasy O.

Jednostki typu P dysponują powierzchnią pokładu wynoszącą 5600 mkw., ładownością na poziomie ponad 17 600 ton i udźwigiem głównego dźwigu, który przekracza 2600 ton w promieniu 46 metrów od statku.

Statki klasy O opierają się na konstrukcji złożonej z 6 nóg. Główny dźwig zamontowany na jednostkach typu O ma udźwig do 1600 ton w promieniu 40 metrów od jednostki. Główny hak może sięgać 160 metrów ponad pokład główny.

Obie klasy statków uzupełniają się podczas prac na morzu, co zwiększa elastyczność i efektywność prowadzonych działań. Jednostki obu typów mają ponad 150 metrów długości.

„Podpisana umowa na statki instalacyjne to kolejny krok w kierunku finalnej decyzji inwestycyjnej oraz budowy morskich farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Budowa takiej infrastruktury na pełnym morzu jest bardzo skomplikowana i wymaga specjalistycznej floty statków. Zainstalują one najnowocześniejsze i bardzo wydajne turbiny wiatrowe na głębokości kilkudziesięciu metrów. Cieszy nas, że możemy wykorzystać swoje międzynarodowe doświadczenie z budowy infrastruktury energetycznej na morzu” - mówi Michał Jerzy Kołodziejczyk, prezes zarządu Equinor Polska.

Polenergia i Equinor realizują wspólnie na polskim morzu trzy projekty morskich farm wiatrowych Bałtyk, o łącznej mocy do 3000 MW.

Pierwsza energia z farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3 ma popłynąć do sieci już w 2027 roku, komercyjny etap ich użytkowania zaplanowano od 2028 roku.

Źródło informacji: Polenergia

Data publikacji 01.10.2024, 10:35