Polskie społeczeństwo coraz mocniej zdigitalizowane

12.05.2017, 16:40aktualizacja: 12.05.2017, 16:40

Polskie społeczeństwo jest społeczeństwem cyfrowym, a polska bankowość bankowością cyfrową. Dwa najbardziej zdigitalizowane sektory gospodarki polskiej to media i finanse - ocenił w czwartek podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach prezes Banku Millennium Joao Bras Jorge.

Już 31 mln klientów ma dostęp do bankowości internetowej, a 7 mln - korzysta z bankowych usług mobilnych (1) - wynika z badań. Jak zaznaczył Joao Bras Jorge podczas debaty "Cyfrowa gospodarka i cyfrowe społeczeństwo w Europie", digitalizacja sektora finansowego jest w Polsce wyjątkowo zaawansowana. "Przykładowo system BLIK - to nie tylko pierwsza uniwersalna mobilna forma płatności, ale dodatkowo jedyna, która obecnie funkcjonuje na świecie. Jest to przykład zdolności polskiego systemu bankowego" - podkreślił.

Według niego europejska agenda cyfrowa przekłada się bezpośrednio na realizację programu Polska Cyfrowa. W niej od samego początku, z dużym powodzeniem i znaczącymi nakładami finansowymi uczestniczą banki - to one ponoszą lwią część kosztów cyfryzacji polskiej administracji. Już teraz przy pomocy systemów transakcyjnych i mobilnych aplikacji bankowych e-Kowalski może załatwić różne sprawy bez wizyty w urzędzie - przykładowo podejrzeć punkty karne, złożyć wniosek w programie "Rodzina 500+", rozliczyć roczny PIT czy zarejestrować działalność gospodarczą.

Jak podkreślali uczestnicy czwartkowych debat w trakcie Kongresu, digitalizację można różnicować nie tylko w odniesieniu do sektorów gospodarki, ale również regionów. Analitycy Banku Millennium, partnera Europejskiego Kongresu Gospodarczego, opracowali "Indeks Millennium - Potencjał Innowacyjności Regionów 2017". Z rankingu wynika, że mazowieckie, małopolskie, dolnośląskie oraz pomorskie to cztery województwa z największym potencjałem innowacyjności. Regiony te przyciągają najwięcej zdolnych i kreatywnych ludzi, bo mają dla nich najciekawszą ofertę: najlepsze w kraju uczelnie i ośrodki naukowo-badawcze. Z raportu wynika również, że województwa, które mają jeszcze sporo do zrobienia pod względem innowacyjności (są na ostatnich miejscach w zestawieniu), to: świętokrzyskie, warmińsko-mazurskie i lubuskie.

"Z tegorocznego rankingu wynika, że zmniejsza się dystans pomiędzy liderem i goniącym go peletonem - powiedział wiceprezes Banku Millennium Andrzej Gliński. - Regiony z kolejnych pozycji rankingu dbają o to, by być jeszcze bardziej innowacyjne. Źródłem zmniejszającego się dystansu jest m.in. wzmocnienie ośrodków akademickich współpracujących z przedsiębiorstwami" - dodał Gliński.

Jego zdaniem, wnioski z raportu bardzo łatwo przetransponować na firmy rodzinne. "Innowacyjność nie bierze się z bogactwa. Źródłem innowacyjności są ludzie i ich talenty, czyli potencjał ludzki. Jedną z głównych cech firm rodzinnych jest umiejętność przyciągania tych talentów, choćby przez sposób podejścia do pracowników - z gruntu pragmatyczny. Dzięki temu firmy rodzinne mogą szybko wprowadzać na rynek nowe rozwiązania" - wyjaśnił.

1. http://prnews.pl/raporty/raport-prnewspl-rynek-bankowosci-internetowej-iv-kw-2016-6554056.html

Materiał powstał we współpracy z Bankiem Millennium.

Data publikacji 12.05.2017, 16:40
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP