Rusza III edycja programu akceleracyjnego Mazovian Startup

25.08.2022, 12:50aktualizacja: 25.08.2022, 12:53

Fundacja Inkubator Technologiczny - Mazovian Startup, grafika
- Mazowsze wspiera startupy pozytywnego wpływu;
- 75000 zł na rozwój oraz wsparcie ekspertów i partnerów biznesowych.

Rozpoczął się nabór do III edycji programu akceleracyjnego Mazovian Startup. Program oferuje wsparcie startupom pozytywnego wpływu, czyli takim, które łączą w sobie misję społeczną z innowacyjną technologią. Bieżąca rekrutacja do programu będzie koncentrowała się na rozwiązaniach, które pomagają w zapobieganiu zmianom klimatycznym oraz wspierają odpowiedzialny rozwój sektora rolno-spożywczego. Zgłaszane projekty mogą dotyczyć: zielonych technologii, zrównoważonej produkcji i uprawy, ekologicznej żywności, odpowiedzialnej produkcji, redukcji śladu węglowego. Realizatorem programu, finansowanego ze środków budżetu Województwa Mazowieckiego, jest Youth Business Poland.

Województwo Mazowieckie w aktualnej strategii działania, koncentruje się na wzmocnieniu roli regionu w obszarze wdrażania innowacji technologicznych i przemysłowych, zwłaszcza dotyczących sektora rolnego i spożywczego. W poprzednich edycjach programu pojawiło się wiele rozwiązań z obszaru foodtech i zrównoważonej produkcji. Startupy aplikowały również z rozwiązaniami technologicznymi, IoT, AI, proponując aplikacje i narzędzia, które usprawniają procesy i wpływają pozytywnie na jakość życia, zdrowie i ekosystem mieszkańców Mazowsza.

Mazovian Startup to akceleracja i współpraca z partnerami programu. Występują oni w roli odbiorców technologii jak również dzielą się swoją wiedzą ekspercką w ramach mentoringu i spotkań ze startupami. Pomaga to znacząco przyspieszyć testowanie rozwiązań i rozwój projektów. Partnerami strategicznymi programu są: RohlingSuus, Fundacja Kronenberga przy Citi Handlowy, Carrefour. Partnerzy merytoryczni to: PwC, StepWise, Startup Hub Poland, CIC Warsaw, Foodtech.ac. Partnerzy regionalni to: Płocki Park Przemysłowo-Technologiczny (PPP-T), Izba Przemysłowo-Handlowa Ziemi Radomskiej. Partnerzy medialni: WP i Mam Startup.

W ramach programu organizowanych jest również szereg inicjatyw edukacyjno-promocyjnych. W czerwcu odbyły się warsztaty dla studentów i przedsiębiorców w Płocku i Radomiu, realizowane w partnerstwie z: Płockim Parkiem Przemysłowo-Technologicznym, Mazowiecką Uczelnią Publiczną w Płocku, Izbą Przemysłowo-Handlową Ziemi Radomskiej i Uniwersytetem Techniczno-Humanistycznym w Radomiu. Ich celem było przybliżenie możliwości rozwoju innowacyjnych i odpowiedzialnych społecznie projektów startupom z całego regionu: zarówno mających siedzibę w metropolii, jak i mniejszych miastach. Uczestnicy spotkań mieli możliwość zwalidować swój pomysł na biznes z użyciem metodologii Lean Startup. Planowane są kolejne 3 spotkania i webinary dla startupów, zainteresowanych udziałem w programie.

Rekrutacja do programu została otwarta. We wrześniu jury programu wyłoni 30 projektów, które wezmą udział w akceleracji. Podczas trwającego 3 miesiące programu, startupy otrzymają wsparcie czołowych mentorów polskiej sceny startupowej oraz szansę pozyskania inwestora i finansowania na rozwój. Co więcej, w finałowym etapie programu jego uczestnicy zawalczą o nagrody o łącznej wartości 75 tys. zł. Będą je mogli przeznaczyć m.in. na zakup technologii, stworzenie prototypów, badania i rozwój produktów oraz inne potrzeby, związane z rozwojem ich startupów. Na finalistów czekają również atrakcyjne nagrody dodatkowe partnerów. Zgłoszenia do programu przyjmowane są do 31 sierpnia 2022 na: https://mazovianstartup.ybp.org.pl.

Źródło informacji: Fundacja Inkubator Technologiczny

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE