WELCONOMY FORUM IN TORUN - Toruń miejscem debaty o innowacyjności, integracji i współpracy

04.03.2015, 17:34aktualizacja: 04.03.2015, 17:34

Welconomy
Konkurencyjność przedsiębiorstw, szybki wzrost gospodarczy i nowe miejsca pracy - to najważniejsze cele polskiej i europejskiej gospodarki. Kluczowa dla ich osiągniecia jest innowacyjność - podkreślali uczestnicy WELCONOMY FORUM IN TORUN, które odbyło się 2 i 3 marca w Toruniu. Wśród około 2 tys. gości byli politycy, naukowcy, eksperci, ludzie biznesu i przedstawiciele świata mediów.

WIDEO: WELCONOMY 2015

"W tym roku forum cieszyło się rekordowym zainteresowaniem, potwierdzającym potrzebę takich spotkań, które adresowane są właściwie do wszystkich; służą wymianie poglądów pomiędzy przedsiębiorcami z wielkich, średnich i małych firm, a politykami z różnych partii, samorządowcami i dziennikarzami. W każdym roku zajmujemy się innym tematem - w tym roku była to innowacyjność - ale zawsze integracją i współpracą" - mówi główny organizator forum, przewodniczący Rady Programowej Stowarzyszenia Integracja i Współpraca Jacek Janiszewski.

Były premier, b. szef Parlamentu Europejskiego prof. Jerzy Buzek, który jest częstym gościem dorocznego spotkania, nie ma wątpliwości, że Toruń to dobre miejsce do dyskusji o innowacyjności, a organizowane tu debaty i dyskusje panelowe są nie tylko podsumowaniem dokonań minionego roku, ale również pomagają w tworzeniu scenariuszy gospodarczych na przyszłość.

"Przyjechać co roku do Torunia to tak, jakby zastanowić się nad tym, co wydarzyło się w ciągu minionego roku, co mamy dzisiaj i co będziemy robili w naszej najbliższej przyszłości. To dobre forum, gdzie spotykają się przedsiębiorcy, władze publiczne, przedstawiciele nauki. W tym takim trójkącie możemy zastanawiać się czego nam w Polsce brakuje, abyśmy mogli stworzyć silną, rozwijającą się gospodarkę. Odpowiedź jest oczywista: innowacyjność" - wskazał były premier.

Właśnie innowacyjności poświęcono w tym roku najwięcej uwagi; prof. Buzek ocenił, że w Polsce wciąż nie jesteśmy wystarczająco innowacyjni. "Obawiamy się innowacyjności, nie chcemy ponosić ryzyka, nie mamy ducha przedsiębiorczości, który kieruje nas do innowacji" - ubolewał, podkreślając, że nowoczesna przedsiębiorczość to przedsiębiorczość innowacyjna. "Kiedy nie ma się nowych pomysłów, nie wdraża ich, nie komercjalizuje tego, co daje nauka - zaczyna się przegrywać na rynku, a wtedy nie ma wysokiego wzrostu, nie tworzymy nowych miejsc pracy. Innowacyjność oznacza konkurencyjność, szybki wzrost i miejsca pracy dla ludzi" - argumentował.

Sporo miejsca podczas WELCONOMY FORUM IN TORUN poświęcono możliwościom podniesienia innowacyjności spółek Skarbu Państwa. Podsekretarz stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa Rafał Baniak poinformował o nowej funkcji Agencji Rozwoju Przemysłu, która podejmie działania na rzecz inteligentnego rozwoju firm, znajdujących się w portfelu Skarbu Państwa.

"Podjęliśmy decyzję o nowej roli Agencji Rozwoju Przemysłu, która - oprócz swoich statutowych, strategicznych działań, jak trudne projekty naprawcze w polskiej gospodarce - według nowych założeń ma również stawać się swoistym pasem transmisyjnym między światem nauki z rodziną spółek Skarbu Państwa. To do Agencji w znacznej mierze będzie należała komercjalizacja innowacyjnych, mądrych technologicznie projektów. Będzie to transmiter gotowych rozwiązań do spółek SP" - wyjaśnił wiceminister Baniak.

Podczas toruńskiego forum nie zabrakło dowodów na to, że innowacyjność nie tylko nie jest obca wiodącym polskim firmom, ale przeciwnie - wiele z nich jest w czołówce innowacyjnych, często pionierskich w swoich branżach rozwiązań. Prelegentami WELCONOMY FORUM IN TORUN byli szefowie największych spółek w kraju, m.in. prezes fabryki Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA Tomasz Zaboklicki, wiceprezes KGHM Polska Miedź SA Marcin Chmielewski, prezes Budimex SA Dariusz Blocher i dyrektor generalny Kapsch Telematic Services Marek Cywiński.

Ważną częścią forum było docenienie tych przedsiębiorców, którzy wdrażają warte rozpropagowania wzorce biznesowe i społeczne. W czasie WELCONOMY FORUM IN TORUN wręczono wyróżnienia - tytuły Ambasadora Integracji i Współpracy za rok 2014. Otrzymali je: prezes Banku Spółdzielczego w Chełmnie Janina Śmigielska, prezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach Tadeusz Donocik, prezes ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie Mariusz Trojakowski, Alfred Kubczak z Jeronimo Martins Polska (za propagowanie idei bezpieczeństwa wśród dzieci i młodzieży podczas akcji "Bezpieczne i Ekologiczne Wakacje"), prezes firmy Exatel SA Marcin Jabłoński (za propagowanie idei bezpieczeństwa wśród dzieci i młodzieży podczas akcji "Bezpieczne i Ekologiczne Wakacje") oraz redaktor naczelny magazynu „Polish Market” Krystyna Woźniak-Trzosek.

Toruńskie forum, organizowane przez Stowarzyszenie Integracja i Współpraca, ma już ponad 20-letnią tradycję. Wszystko zaczęło się w 1994 r. w Międzyzdrojach, gdzie spotykano się przez siedem lat; przez kolejne siedem lat miejscem forum był Ciechocinek. W 2008 r. imprezę przeniesiono do Torunia. W tym roku odbyła się już 22. edycja nabierającego rozmachu forum. Jacek Janiszewski tłumaczy, że przez lata zmieniały się szczegółowe tematy spotkania, ale jego idea pozostała niezmienna.

"Każdy rok to było nowe wyzwanie - kiedyś wchodzenie do UE, potem obecność w Unii, dzisiaj podbijanie Europy i świata. W ludziach jest coraz mniej kompleksów, więcej wyzwań i coraz więcej chęci - dlatego zapraszamy takie osoby, aby swoją postawą zarażały innych. Po to jest WELCONOMY FORUM IN TORUN" - wyjaśnił Jacek Janiszewski, podkreślając, że sukces forum polega na konsekwencji i uporze organizatorów.

Podczas forum odbyły się dwie Sesje Plenarne pod przewodnictwem przewodniczącego Komisji Przemysłu Badań i Energii Parlamentu Europejskiego prof. Jerzego Buzka i wiceprezesa Polskiej Akademii nauk prof. Marka C. Chmielewskiego. Dyskusje i panele skupiono w sześciu blokach dyskusyjnych, podzielonych na kilka debat tematycznych.

Nie zabrakło "gorących" tematów, jak współpraca z Ukrainą w warunkach wojskowych działań w Europie Wschodniej, czy gospodarcze i polityczne skutki embarga w stosunkach UE ze Wschodem. Dyskutowano również m.in. o rozwoju IT, źródłach i przewagach konkurencyjnych w energetyce i górnictwie, nowoczesnych rozwiązaniach i produktach dla infrastruktury, funduszach europejskich na lata 2014 - 2020, wykorzystaniu odnawialnych źródeł energii, innowacyjności na rzecz bezpieczeństwa czy klastrach. Ważnymi tematami były współpraca biznesu i organizacji pozarządowych oraz zagadnienia biznesu społecznie odpowiedzialnego.

List do uczestników forum skierował prezydent Bronisław Komorowski. W czasie inauguracji prezydenckie przesłanie odczytał minister w Kancelarii Prezydenta Olgierd Dziekoński. Uczestnicy chwilą milczenia uczcili zmarłych niedawno byłego premiera i marszałka Sejmu Józefa Oleksego oraz współtwórcę reformy samorządowej prof. Jerzego Regulskiego, którzy byli częstymi gośćmi poprzednich edycji forum.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 04.03.2015, 17:34