ZE PAK SA (23/2023) Zgody organów nadzorczych dotyczące projektu budowy bloku CCGT w Adamowie

20.11.2023, 19:28aktualizacja: 20.11.2023, 19:29

Raport bieżący 23/2023

Zarząd ZE PAK SA ("Spółka"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 22/2023 z dnia 20 listopada 2023 roku dotyczącego ujawnienia opóźnionej informacji poufnej o zawarciu przez spółkę zależną od Spółki tj. PAK CCGT sp. z o.o. umowy z konsorcjum firm Siemens Energy Global GmbH_Co. KG z siedzibą w Niemczech (Lider konsorcjum), Siemens Energy sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie oraz Mytilineos S.A. z siedzibą w Grecji (razem "Generalny Wykonawca", "Konsorcjum") na "Budowę bloku CCGT klasy 600 MWe wraz z infrastrukturą towarzyszącą na terenie elektrowni Adamów" ("Umowa EPC"), ("Projekt") za szacunkową kwotę ok. 2,3 miliarda złotych, oraz długoterminowej umowy serwisowej LTSA bloku CCGT klasy 600 Mwe ("Umowa LTSA") zawartej z Siemens Energy sp. z o.o. na okres 12 lat od daty przekazania bloku CCGT do eksploatacji, informuje że w dniu 20 listopada 2023 roku Rada Nadzorcza PAK CCGT sp. z o.o. wyraziła zgodę na przeprowadzenie procedury uruchomienia Umowy EPC ("Notice To Proceed") oraz dokonanie wpłaty przez PAK CCGT Sp. z o.o. zaliczki na rzecz Konsorcjum w wysokości 20% ceny Umowy EPC.

Jednocześnie, również w dniu 20 listopada 2023 roku, Rada Nadzorcza ZE PAK SA udzieliła zgody na podwyższenie kapitału zakładowego i zapasowego PAK CCGT sp. z o.o. łącznie o 408,1 miliona złotych oraz udzielenie przez ZE PAK SA tej spółce pożyczki w kwocie do 280 milionów złotych.

Rada Nadzorcza ZE PAK SA udzieliła również zgody na wystawienie przez Spółkę poręczenia wynikającego z Umowy EPC.

Zgody formalne wydane przez Rady Nadzorcze ZE PAK SA oraz PAK CCGT sp. z o.o. są ostatnimi elementami formalnymi pozwalającymi rozpocząć realizację Umowy EPC.

Planowany blok zostanie przez Generalnego Wykonawcę zaprojektowany i wykonany jako jednostka jednowałowa: z jedną turbiną gazową SGT4 4000F, generatorem SGEN5-3000W, kotłem odzyskowym (HRSG), turbozespołem parowym kondensacyjnym SST5-5000 i chłodnią wentylatorową mokrą. Projekt realizowany będzie w formule "pod klucz", obejmującej realizację wszystkich prac, w tym m.in. zaprojektowanie, uzyskanie w imieniu zamawiającego wybranych decyzji administracyjnych, dostawy, roboty budowlane, montaż, szkolenie personelu, rozruch, ruch próbny, przekazanie elektrowni do eksploatacji oraz świadczenie usług gwarancyjnych w okresie 2 lat od oddania elektrowni do eksploatacji. Harmonogram realizacji Projektu przewiduje rozpoczęcie prac budowlanych w 2023 roku, natomiast oddanie elektrowni do eksploatacji na przełomie roku 2026/2027.

W grudniu 2021 roku CCGT sp. z o.o. zawarła z Operatorem Sieci Przesyłowych 17-letni kontrakt w ramach rynku mocy z obowiązkiem mocowym w wysokości 493 MW, z pierwszym rokiem dostaw przypadającym na 2026 rok, o czym Spółka informowała raportem bieżącym nr 29/2021 z dnia 20 grudnia 2021 roku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz