Newsletter

GUS: w 2019 r. zjedliśmy mniej ziemniaków i chleba, więcej makaronów

15.08.2020, 14:37aktualizacja: 15.08.2020, 14:37

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

W 2019 r. w porównaniu z rokiem poprzednim zmniejszyło się spożycie pieczywa, cukru, warzyw, w tym ziemniaków. Wzrosła natomiast konsumpcja makaronów, serów, twarogów i owoców - wynika z raportu GUS "Rolnictwo 2019".

W 2019 r. według wyników badania budżetów gospodarstw domowych w porównaniu z 2018 r. utrzymała się tendencja spadkowa spożycia w gospodarstwach domowych (bez spożycia w placówkach gastronomicznych) wielu podstawowych produktów żywnościowych w przeliczeniu na 1 osobę w gospodarstwie domowym.

Zmniejszyło się ilościowo spożycie: pieczywa (o 5,4 proc.), cukru (o 4,9 proc.), warzyw (o 3,9 proc.) w tym ziemniaków (o 7,4 proc.), ryb i owoców morza (o 3,6 proc.), mleka (o 2,4 proc.), mięsa (o 2,3 proc.), produktów zbożowych (o 2,2 proc.), olejów i tłuszczów (o 1,9 proc.) w tym tłuszczów roślinnych (o 6,8 proc.), wędlin i przetworów mięsnych (o 1,5 proc.). Wzrosło natomiast spożycie makaronów i produktów makaronowych (o 5,3 proc.), serów i twarogów (o 2,3 proc.) i owoców (o 1,1 proc.).

Jak zaznaczył GUS, spożycie podstawowych produktów żywnościowych związane jest z poziomem podaży produktów rolnych, ich cenami na rynku krajowym i poziomem zamożności ludności. Na poziom spożycia żywności wpływają również dostępność produktów związana z miejscem zamieszkania oraz zmieniające się nawyki żywieniowe.

Przeciętnie w ciągu całego omawianego roku spożycie na 1 osobę wyniosło: 91,3 kg warzyw wobec 95,0 kg przed rokiem i 61 kg mięsa wobec 76,9 kg w 2018 r.

Przeciętnie w ciągu ub. r. w gospodarstwach domowych rolników 1 osoba ilościowo spożyła ogółem więcej warzyw i mięsa niż 1 mieszkaniec miasta. Ponadto pieczywa – 44,2 kg (wobec ogółem – 35,8 kg) i mleka – 37,6 kg (wobec ogółem – 34,4 kg). (PAP)

autor: Anna Wysoczańska

awy/ dym/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 15.08.2020, 14:37
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ