Koncert Warszawskiej Grupy CELLONET 7 listopada w Filharmonii Narodowej

26.10.2017, 17:00aktualizacja: 26.10.2017, 17:00

Leszek Mozdzer fot. Lukasz Gawronski

Dziesięć lat minęło w ekspresowym tempie, muzycy z Warszawskiej Grupy CELLONET nawet się nie obejrzeli, a już mogą świętować całkiem poważny jubileusz. Spiritus movens tego artystycznego przedsięwzięcia, które odniosło spektakularny sukces, był Andrzej Bauer, do dzisiaj opiekun artystyczny i dyrygent zespołu. CELLONET czyli grupa, w której - jak sami podkreślają - „sztuka i wirtuozeria stanowią jedność”, tworzą świetni muzycy, działający także na innych polach i w innych przestrzeniach wykonawczych. Wielu jest tu laureatów trwającego równo dekadę dłużej i również powołanego do życia w Warszawie Międzynarodowego Konkursu Wiolonczelowego im. Witolda Lutosławskiego. Od początku specyfiką koncertów CELLONETU była programowa różnorodność, łączenie różnych muzycznych światów, sięganie zarówno po muzykę dawną (najczęściej w opracowaniach), jak i najnowszą, łącznie z utworami zamówionymi i specjalnie dla zespołu skomponowanymi.

CELLONET w swych programach koncertowych często przeplata muzykę dawną i najnowszą. „Obok aranżacji madrygałów Gesualda da Venosy można usłyszeć prawykonania dzieł napisanych specjalnie dla zespołu. CELLONET współpracuje również z artystami ze świata jazzu i muzyki rozrywkowej” - ta różnorodność stylistyczna od początku była znakiem rozpoznawczym warszawskich wirtuozów wiolonczeli. A o możliwościach interpretacyjnych grupy może zaświadczyć choćby obecność w programie tak wymagającego od strony wykonawczej utworu jak Cello Counterpoint Steve’a Reicha. Napisany w 2003 roku - jak podkreśla kompozytor - jest jednym z najtrudniejszych dzieł, które kiedykolwiek napisał.

Wtorek, 7 listopada 2017, godz. 19:00

Sala Koncertowa

Filharmonia Narodowa, ul. Sienkiewicza 10

Warszawska Grupa CELLONET