Małopolska zamówiła w Newagu 12 pociągów za 374 mln zł

30.03.2016, 18:02aktualizacja: 30.03.2016, 18:02

Województwo Małopolskie zamówiło w nowosądeckiej firmie Newag 12 elektrycznych pociągów, które zostaną skierowane na trasy kolei aglomeracyjnej. Wartość podpisanego w środę kontraktu wynosi 374 mln zł brutto.

Jak podkreślił marszałek Małopolski Jacek Krupa zakup taboru to następny etap budowania strategii transportu zintegrowanego, w którym transport kolejowy odgrywa kluczową rolę.

Nowe pojazdy będą kursowały na trzeciej linii Szybkiej Kolei Aglomeracyjnej z Krakowa do Tarnowa, której otwarcie planowane jest na koniec tego roku.

Podpisana umowa zakłada, że Newag dostarczy sześć pojazdów Impuls do końca listopada tego roku (4 składy 5-członowe oraz dwa 4-członowe), a także zapewni kompleksową obsługę gwarancyjną, serwis i utrzymanie. Nowe pociągi będą mogły obsługiwać pasażerów w grudniu tego roku.

Pozostałe sześć składów zostanie dostarczone do 15 lutego 2017 r. Samorząd województwa może skorzystać również z tzw. prawa opcji i zakupić dodatkowe pojazdy.

Zbigniew Konieczek, prezes Newag SA podkreślił, że nowe pociągi dla Małopolski, regionu w którym mieści się siedziba spółki, będą dostarczane w roku jubileuszu 140-lecia założenia firmy. Jeden ze składów dostarczonych dla Małopolski będzie setnym pociągiem wyprodukowanym w Newagu.

Nowy tabor będzie spełniał rygorystyczne normy europejskie, dzięki czemu poprawi się komfort podróży pasażerów, w tym osób niepełnosprawnych. Pociągi będą wyposażone m.in. w klimatyzację, ergonomiczne fotele, internet i gniazdka elektryczne.

4-członowe Impulsy pomieszczą 200 pasażerów na miejscach siedzących, a 5-członowe będą mogły przewozić 250 pasażerów na miejscach siedzących. Ich prędkość eksploatacyjna wynosi 160 km/h.(PAP)

rgr/

Data publikacji 30.03.2016, 18:02