Wśród Polaków przeważa pozytywne nastawienie do imigrantów

24.07.2015, 15:19aktualizacja: 24.07.2015, 15:19

Konferencja
<ul>
<li>Co czwarty Polak uważa, że cudzoziemcy stanowią ponad 10% ludności Polski;</li>
<ul>
<li>Zaledwie co piąty ankietowany potwierdza, że miał kontakt z migrantami w ciągu ostatniego roku;</li>
<ul>
<li>Pozytywne nastawienie Polaków wobec imigrantów zazwyczaj rośnie wraz z częstotliwością kontaktu i wspólnych doświadczeń w sferze zawodowej i prywatnej;</li>
<ul>
<li>Podzielone są zdania odnośnie wpływu imigrantów na polską gospodarkę i rynek pracy.</li>
</ul>

Jak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Międzynarodowej Organizacji ds. Migracji (IOM) w czerwcu 2015 r. przez ośrodek badawczy Ipsos, co 4. Polak uważa, że cudzoziemcy stanowią ponad 10% ludności Polski. Tymczasem jest to niecały 1% społeczeństwa.

Anna Rostocka, Dyrektor Krajowego Biura IOM w Warszawie mówi: "Zleciliśmy badania, aby dowiedzieć się, jak Polacy postrzegają migrantów w odniesieniu do gospodarki, rynku pracy, kultury czy życia społecznego".

Zazwyczaj największą sympatią i zaufaniem darzymy te grupy, które uważamy za bliskie kulturowo, a za takie właśnie 61% Polaków uważa mieszkańców Europy Zachodniej, Ukraińców (47%) oraz Amerykanów i Kanadyjczyków (48%). Ciekawy jest stosunek wobec najliczniejszej grupy imigrantów w Polsce, którą stanowią Ukraińcy. Choć przeważa poczucie bliskości kulturowej, to jednak ogólny poziom zaufania i sympatii do tej grupy jest umiarkowany. Jednakże wśród osób, które miały kontakt z cudzoziemcami, 70% respondentów zaakceptowałoby Ukraińców jako sąsiadów, 73% jako kolegów z pracy, a prawie 60% jako bliskich przyjaciół.

Z badań wynika, że 43% Polaków mających styczność z migrantami, pozytywnie ocenia ich wpływ na polską gospodarkę. Jednocześnie co czwarta osoba z tej grupy respondentów uważa, że cudzoziemcy mają negatywny wpływ na gospodarkę. Wśród osób, które nie miały kontaktu z cudzoziemcami w Polsce, 31% respondentów ocenia ten wpływ jako pozytywny, a 36% jako negatywny.

Warto zwrócić uwagę na zawody, w jakich widzielibyśmy imigrantów. Najczęściej, bo ponad 60% respondentów wskazało stanowiska związane z pracą fizyczną (budownictwo, rolnictwo, sadownictwo). Najmniej wskazało na pracę w charakterze urzędnika państwowego (17%), nauczyciela historii (21%) czy adwokata (22%). W większości przypadków akceptacja cudzoziemców w poszczególnych zawodach jest wyższa w grupie respondentów, którzy mieli kontakt z cudzoziemcami.

Zdania na temat wpływu cudzoziemców na polskie społeczeństwo i kulturę są wyraźnie podzielone.

O pozytywnym wpływie częściej były przekonane osoby mające w ostatnim czasie kontakt z cudzoziemcami. 44% tych respondentów uważa, że imigranci pozytywnie wpływają na polskie społeczeństwo, wzbogacając jego kulturę. Wśród osób, które nie miały kontaktu z cudzoziemcami, jest to 32%, a 29% ocenia ten aspekt negatywnie.

Informacje dodatkowe

Międzynarodowa Organizacja ds. Migracji (IOM) została założona w 1951 roku i jest wiodącą międzyrządową organizacją działającą w dziedzinie migracji. W skład IOM wchodzi 157 krajów członkowskich, w tym Polska. IOM wspiera kraje w sprostaniu wyzwaniom operacyjnym i społeczno-gospodarczym związanym z migracjami, pomaga migrantom oraz chroni ich prawa.

Prezentacja z badań dostępna na stronie: www.iom.int

Kontakt dla mediów:

Joanna Łozińska

Międzynarodowa Organizacja ds. Migracji

e-mail: jlozinska@iom.int

tel. (+48 22) 538 92 07

www.iom.pl

Więcej na temat migracji w Polsce i na świecie: http://blog.iom.pl/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 24.07.2015, 15:19