Polityka i społeczeństwo

Centrum integracji. W Zespole Szkolno-Wychowawczym w Huszlewie otwarto Pracownię Orange

11.09.2015, 17:04aktualizacja: 11.09.2015, 17:04

Pracownia Orange
"Brakowało nam takiego centrum integracji i kultury, będę odwiedzał to miejsce i zachęcał wszystkich mieszkańców do korzystania z niego" - mówi Stanisław Stefaniuk, wójt Huszlewa. W gminie oficjalnie otwarto świetlicę w ramach drugiej edycji programu społecznego Pracownie Orange.

"Zaczynamy działać - będą bezpłatne kursy, szkolenia, zajęcia dla dzieci i wszystkich mieszkańców gminy. Wszystko dostosowane do ich potrzeb, możliwości i kompetencji cyfrowych. Zajęcia będą prowadzić nauczyciele. Będziemy gotować, pisać bloga kulinarnego, mówić o bezpieczeństwie w sieci, haftować. Jest wiele pomysłów" - mówi Ewelina Ilczuk, liderka Pracowni w Huszlewie i nauczycielka matematyki.

Jak podkreśla, nowo powstała świetlica będzie współpracować z huszlewskim kołem gospodyń wiejskich oraz ze świetlicą wiejską.

"Życzę wszystkim, aby Pracownia była dla was miejscem spotkań i rozmów. Niech świetlica służy wszystkim mieszkańcom Huszlewa" - mówi Daria Widawska, aktorka filmowa i teatralna, honorowa ambasadorka programu.

Fundacja Orange wyposażyła jedno z pomieszczeń w Zespole Szkolno-Wychowawczym w Huszlewie w komputery, bezpłatny internet, drukarkę ze skanerem, konsolę do gier, TV LCD i meble. Pracownia ułatwi lokalnej społeczności dostęp do technologii oraz wzmocni jej cyfrowe kompetencje.

Projekt zakłada również merytoryczne wsparcie każdej z powstałych świetlic. „Jej opiekun otrzymuje od nas pomoc w prowadzeniu Pracowni. Organizujemy warsztaty i webinaria, zapraszamy do udziału w grywalizacji” - mówi Antonina Bojanowska z Fundacji Orange.

Jak tłumaczy, wzmacnianie kompetencji liderskich opiekunów świetlic służy temu, aby profesjonalnie i z zaangażowaniem aktywizowali lokalne społeczności i tworzyli miejsca, które odpowiadają na potrzeby mieszkańców.

"Uczymy liderów, jak tworzyć miejsca i aktywności, które odpowiadają na potrzeby mieszkańców i pomagają im działać wspólnie na rzecz poprawy swojego otoczenia. Magdalena Sałek, liderka Pracowni w Czerniejowie, która rozwinęła placówkę w pierwszej edycji programu, zdecydowała się pójść dalej i wystartować w wyborach samorządowych. Dziś jest wójtem gminy Jabłonna i jednym z najmłodszych włodarzy w Polsce" - podkreśla Antonina Bojanowska.

Do drugiej edycji konkursu zgłosiło się 1018 kandydatów - małych miast i wsi, z których komisja wybrała 50. Podczas trzytygodniowego plebiscytu internauci wytypowali 26 zwycięskich lokalizacji Pracowni Orange, oddając łącznie ponad 4 mln głosów.

"Do oddawania głosów zachęcaliśmy wszystkich: rodziny, znajomych i sąsiadów. Gmina liczy około 3 tys. mieszkańców, miejscowość Huszlew około 500 osób, dlatego przy zbieraniu głosów musieliśmy korzystać z pomocy powiatu łosickiego. Wsparły nas również Siedlce i Biała Podlaska" - mówi Ewelina Ilczuk .

Urząd gminy także zaangażował się w głosowanie.

"Pokazaliśmy paniom urzędniczkom, w jaki sposób można oddawać głosy na naszą miejscowość. Wsparli nas również stażyści i wójt" - zaznacza liderka Pracowni Orange w Huszlewie.

"Brałem udział w głosowaniu. Jesteśmy małą lokalną społecznością, dla której taki projekt to duża szansa. Trzeba było podjąć wyzwanie. Chociaż mieliśmy świadomość, że możemy przegrać , bo przecież rywalizowaliśmy z większymi gminami od nas" - mówi Stanisław Stefaniuk, wójt Huszlewa.

Jak podkreśla samorządowiec, świetlica była potrzebna mieszkańcom.

"W Huszlewie brakowało takiego centrum integracji i kultury, jakim jest Pracownia. Będę na pewno odwiedzał to miejsce i zachęcał wszystkich mieszkańców do korzystania z niego - deklaruje wójt. W ramach drugiej edycji programu multimedialne świetlice powstają we wszystkich 16 województwach w miejscowościach do 40 tys. osób. Pierwsza Pracownia Orange została otwarta 10 września.

Czytaj również: Będą świetlice. W 26 miejscowościach powstaną multimedialne Pracownie Orange

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 11.09.2015, 17:04