KE przedstawiła listę projektów dla realizacji unii energetycznej

19.11.2015, 12:21aktualizacja: 19.11.2015, 12:21

KE przedstawiła w śr. drugą listę projektów wspólnego zainteresowania, które mają przyczynić się do powstania unii energetycznej UE. Wśród inicjatyw, które objęte będą szybką ścieżką realizacji są planowane połączenia energetyczne Polski z sąsiadami.

Lista kluczowych projektów dotyczących infrastruktury energetycznej (PCI - projects of common interest) jest dołączona jako aneks do przyjętego w środę raportu o stanie unii energetycznej. Realizacja PCI ma się przyczynić do zakończenia izolacji energetycznej niektórych państw unijnych, a także do integracji regionalnych rynków w Europie.

Choć organizacje ekologiczne narzekają, że dokument pokazuje, iż UE stawia na gaz jako na podstawowe paliwo energetyczne, realizacja projektów wspólnego zainteresowania zwiększy też udział energii z odnawialnych źródeł. Tym samym - jak przekonuje KE - nastąpi spadek emisji dwutlenku węgla do atmosfery.

Pierwsza lista PCI, która została przedstawiona w 2013 r., zawierała 248 projektów. KE nie była jednak zadowolona z szybkości ich realizacji, dlatego zdecydowała się ją ograniczyć. Przedstawiona w środę druga lista PCI zawiera już tylko 195 pozycji. "Są one znacznie lepiej dopasowane do podstawowych założeń unii energetycznej" - przekonywał na konferencji prasowej w Brukseli wiceszef KE Marosz Szefczovicz.

Na liście, podobnie jak na poprzedniej, jest kilkanaście dużych projektów z naszego kraju. Niektóre z niej wypadły. Utrzymało się warte ponad 500 mln euro połączenie gazowe pomiędzy Polską i Litwą (GIPL), które ma skończyć izolację energetyczną państw bałtyckich. Umowa dotycząca struktury finansowania została podpisana w ubiegłym miesiącu.

Ogólnie "polskich" projektów gazowych na liście jest pięć, elektrycznych sześć, a związanych z ropą naftową - trzy. (PAP)

stk/ kot/ kar/

Data publikacji 19.11.2015, 12:21