Pobierz materiał i Publikuj za darmo

"Badanie obala tezę powrotu do 'jedzenia masła' - mówi Frank Hu, współautor badania, profesor żywienia i epidemiologii. - Pojedyncze nasycone kwasy tłuszczowe występują w różnych produktach: czerwonym mięsie, nabiale, maśle, smalcu, czy oleju palmowym. W związku z tym nierealne jest różnicowanie poszczególnych typów nasyconych kwasów tłuszczowych w opracowywaniu zaleceń żywieniowych, jak próbują to robić niektórzy badacze. Zamiast tego, korzystniej jest zastępować wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe kwasami nienasyconymi - znajdziemy je w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach, darach morza - czy wysokiej jakości węglowodanami".
Dotychczasowe wyniki badań wykazywały jedynie, że pojedyncze nasycone kwasy tłuszczowe wpływały w różny sposób na poziom lipidów we krwi, ale niewiele wiadomo było na temat związku pomiędzy spożyciem pojedynczych nasyconych kwasów tłuszczowych, a ryzykiem zachorowalności na chorobę wieńcową serca. Dlatego zespół badaczy z Uniwersytetu Harvarda poddał analizie dane z 20 i 26 letniej obserwacji, zawierające wyniki 115 000 uczestników badań w USA. Badani informowali o swojej diecie oraz stanie zdrowia za pomocą kwestionariuszy wypełnianych raz na cztery lata.
Badanie pokazało, że wyższe spożycie najczęściej przyjmowanych wraz z żywnością nasyconych kwasów tłuszczowych: laurynowego, mirystynowego, palmowego oraz stearynowego wiąże się ze zwiększeniem ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 24%. Oszacowano, że zastąpienie 1% energii przyjmowanej dziennie w diecie w wyniku spożywania produktów zawierających połączenia tych najważniejszych nasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiednią ilością energii pochodzącej z tłuszczów wielonienasyconych, tłuszczów jednonienasyconych, węglowodanów pochodzących z produktów pełnoziarnistych oraz białka roślinnego, zmniejsza to ryzyko o 4 do 8%.
Natomiast zastąpienie kwasu palmitynowego - najpopularniejszego nasyconego kwasu tłuszczowego - tłuszczami nienasyconymi zmniejsza je aż o 10 do 12%.
"Zastępowanie produktów będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych tłuszczami nienasyconymi w naszej diecie jest jednym z najprostszych sposobów obniżania ryzyka zachorowania na choroby serca" - dodał Walter Willett, współautor badania, profesor epidemiologii oraz żywienia.
Materiał powstał w oparciu o informację ze strony: http://www.bmj.com/content/355/bmj.i5796.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
POBIERZ ZAŁĄCZNIKI
Data publikacji | 28.11.2016, 17:06 |
Źródło informacji | Yellowcups |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
MEDICOVER na szczycie TOGETAIR: stale rośnie poziom zainteresowania polskich firm kwestią dekarbonizacji PAP
Medicover, wiodący dostawca usług dla zdrowia i wellbeingu, podczas szczytu klimatycznego TOGETAIR przedstawił wyniki autorskiego programu badawczego Zdrowa OdWaga, promujacego prozdrowotne postawy i wczesną profilaktykę. Inicjatywa wykazała, że 12-miesięczny cykl edukacji zdrowotnej i aktywności fizycznej znacząco zredukował ryzyko zdrowotne i poprawił kondycję osób z nadwagą lub otyłością.- 17.04.2025, 16:24
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ