Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Takie zabiegi zapewniają pacjentom największą skuteczność i bezpieczeństwo podczas kruszenia złogu oraz pozwalają na niszczenie kamieni nawet do 4 cm podczas jednego zabiegu. Korzyści z pracy z robotem odczuwają także lekarze, którym gwarantuje lepszą ergonomię i dodatkowo chroni przed promieniowaniem RTG.
Wszystkie wykonane w Piasecznie operacje zakończyły się pełnym sukcesem, a pacjenci wrócili do domów następnego dnia po operacji, bez żadnych komplikacji.
Urolodzy ze Szpitala św. Anny w Piasecznie: dr Marek Zawadzki, dr Przemysław Zugaj oraz dr Ewa Bres-Niewada mają największe w Polsce doświadczenie w zabiegach metodą - RIRS.
Zainteresowanie zabiegami jest bardzo duże, a do piaseczyńskich specjalistów przyjeżdżają pacjenci z całego kraju.
"Dzięki pomocy robota dotarcie do kamieni i ich kruszenie jest nieporównanie łatwiejsze. Ruchy maszyny są tak precyzyjne, że ryzyko przypadkowego uszkodzenia tkanek jest wręcz minimalne" - wymienia zalety robota dr Marek Zawadzki, który kieruje pracą zespołu.
"Robot nie ma ograniczeń ruchu jak ludzki nadgarstek, ani nie męczy się jak człowiek podczas zabiegu, więc cały czas pracuje z tą samą precyzją" - dodaje dr Przemysław Zugaj.
Avicenna Roboflex powstał w 2012 roku. Pierwsza na świecie operacja miała miejsce w 2014 roku. Urządzenie firmy ELMED jest stale używane w trzech oddziałach urologicznych na świecie (Ankara, Paryż, Heilbronn). Urolog przy konsoli steruje kątem zagięcia, rotacją i głębokością penetracji endoskopu w układzie kielichowo-miedniczkowym nerki. Może obracać endoskopem w zakresie 440 stopni. Urządzenie samo reguluje głębokość wprowadzenia lasera i jego kontakt z kamieniem.
RIRS (Retrograde Internal Surgery) to najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy sposób usuwania kamieni z każdego odcinka układu moczowego, stosowany głównie w leczeniu kamicy nerkowej. Zabieg wykonuje się w znieczuleniu ogólnym, w trakcie 1-2 dniowej hospitalizacji.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 06.02.2017, 13:13 |
Źródło informacji | EMC Szpitale |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Od PRL-owskiej zapiekanki po Instagram Reels. Jak pieczarka stała się kulinarną ikoną
Jeszcze dekadę temu pieczarka kojarzyła się głównie z dodatkiem do pizzy, nadzieniem do krokieta lub obowiązkowym składnikiem sosu do schabowego. Dziś wraca z rozmachem. Znajdujemy ją w daniach wegańskich, streetfoodowych wrapach i eleganckich przystawkach. Jest na talerzach, na stories i w feedach kulinarnych influencerów.- 16.09.2025, 09:44
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: HOPSCOTCH
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ