CENTRUM MEDYCZNE ENEL-MED SA (13/2017) Zawarcie umowy o kredyt obrotowy oraz aneksów do umów kredytowych z Bankiem Millennium S.A.

27.07.2017, 17:36aktualizacja: 27.07.2017, 17:36

Raport bieżący 13/2017

Zarząd Centrum Medyczne ENEL-MED Spółki Akcyjnej (dalej: Spółka) informuje, że w dniu 27.07.2017 r. pomiędzy Spółką jako kredytobiorcą a Bankiem Millennium Spółką Akcyjną z siedzibą w Warszawie (dalej: Bank) jako kredytodawcą została zawarta umowa o kredyt obrotowy, na podstawie której Bank udzielił Spółce kredytu w wysokości 13.000.000,00 zł na okres od 27.07.2017 r. do 26.07.2022 r. Kredyt będzie wykorzystywany na finansowanie bieżącej działalności Spółki związanej z otwieraniem kolejnych oddziałów medycznych na terenie Polski oraz na przejmowanie działalności od małych podmiotów medycznych, funkcjonujących na rynku w celu rozwoju działalności. Oprocentowanie kredytu jest oparte na zmiennej stopie procentowej WIBOR 3M plus marża Banku. W umowie Strony postanowiły, że zabezpieczeniem spłaty kredytu będą:

1) oświadczenie Spółki o poddaniu się egzekucji na rzecz Banku w trybie art. 777 § 1 pkt 5 k.p.c. z całego mienia co do obowiązku zapłaty na rzecz Banku wszelkich sum pieniężnych z tytułu zobowiązań wynikających z umowy o kredyt obrotowy, ze zmianami obowiązującymi w danym czasie, do maksymalnej kwoty 20.800.000,00 PLN, w którym zastrzeżone zostanie, że Bank może wystąpić o nadanie klauzuli wykonalności temu aktowi do 26.07.2025 r.;

2) hipoteka na I miejscu do kwoty 49.700.000,00 PLN na nieruchomości należącej do Spółki położonej przy ul. Gilarskiej 86C wraz z cesją praw do umowy ubezpieczenia - zabezpieczenie to będzie wspólne z umową o linię wieloproduktową z dnia 25.03.2013 r., o zawarciu której Zarząd Spółki informował raportem bieżącym nr 14/2013;

3) poręczenie udzielone przez ENEL INVEST spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością (spółka zależna) do kwoty 20.800.000,00 PLN do dnia 26.01.2023 r. oraz oświadczenie ENEL INVEST spółki z ograniczoną odpowiedzialnością o poddaniu się egzekucji na rzecz Banku w trybie art. 777 § 1 pkt 5 k.p.c. z całego mienia co do obowiązku zapłaty na rzecz Banku wszelkich sum pieniężnych z tytułu zobowiązań wynikających z poręczenia ze zmianami obowiązującymi w danym czasie do maksymalnej kwoty 20.800.000,00 PLN, w którym zastrzeżone zostanie, że Bank może wystąpić o nadanie klauzuli wykonalności temu aktowi do 26.01.2026 r. Wskazane poręczenie zostało przez ENEL INVEST spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością udzielone w dniu dzisiejszym;

4) zastaw rejestrowy na rzeczach, które zostaną nabyte w przyszłości (aparat stomatologiczny Unit, aparat do USG, rezonans magnetyczny) o łącznej wartości 4.000.000,00 PLN wraz z cesją praw z umowy ubezpieczenia (do czasu ustanowienia zastawu obowiązywać będzie przewłaszczenie z warunkiem zawieszającym).

Dodatkowo w dniu 27.07.2017 r. pomiędzy Spółką jako kredytobiorcą a Bankiem jako kredytodawcą zawarte zostały:

1) aneks do umowy o linię wieloproduktową z dnia 25.03.2013 r., o zawarciu której Zarząd Spółki informował raportem bieżącym nr 14/2013, na podstawie którego Strony postanowiły zmienić zabezpieczenie roszczeń Banku wynikających z tej umowy z hipoteki do kwoty 28.900.000,00 PLN na ww. nieruchomości na hipotekę na I miejscu do kwoty 49.700.000,00 PLN wraz z cesją praw do umowy ubezpieczenia - zabezpieczenie to będzie wspólne z opisaną powyżej umową o kredyt obrotowy z dnia 27.07.2017 r.; aneks ten nie zmienia postanowień dotyczących innych niż hipoteka zabezpieczeń roszczeń Banku, jak również postanowień dotyczących wysokości kredytu, terminu jego zwrotu i oprocentowania;

2) aneks do umowy o kredyt pod hipotekę dla firm z dnia 25.03.2013 r., na podstawie którego Spółka zobowiązała się do aktualizacji zabezpieczeń spłaty kredytu z tej umowy w ten sposób, że zabezpieczeniem kredytu będzie hipoteka na II miejscu do kwoty 17.680.000,00 PLN na ww. nieruchomości wraz z cesją praw z umowy ubezpieczenia. Jednocześnie Spółka została zobowiązana do dostarczenia do Banku kopii wniosku o zmianę wpisu tej hipoteki, zawierającego roszczenie Banku o przeniesienie tej hipoteki na opróżnione miejsce po hipotece z I miejsca ustanowionej do kwoty 49.700.000,00 PLN na ww. nieruchomości, zabezpieczającej umowę o linię wieloproduktową z dnia 25.03.2013 r. z późniejszymi jej zmianami i umowę o kredyt obrotowy z późniejszymi jej zmianami wraz z prezentatą właściwego sądu i dowodem uiszczenia wymaganej opłaty wraz z załączoną kopią oświadczenia właściciela nieruchomości, zawierającego zobowiązanie do przeniesienia hipoteki na miejsce opróżnione przez inną hipotekę oraz zgodę na ujawnienie roszczenia Banku o przeniesienie hipoteki na miejsce opróżnione z podpisami notarialnie poświadczonymi; aneks ten nie zmienia postanowień dotyczących innych niż hipoteka zabezpieczeń roszczeń Banku, jak również postanowień dotyczących wysokości kredytu, terminu jego zwrotu i oprocentowania.

Postanowienia umowy o kredyt obrotowy oraz obu opisanych powyżej aneksów nie odbiegają od warunków rynkowych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz