Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Grupa ProAltum oferuje klientom z Niemiec pobyt w Rezydencji Seniora „Erania” w Ustroniu Morskim. Jest to wysokiej klasy dom z 24-godzinną opieką specjalistów medycznych; pacjenci mogą też tu zamieszkać w samodzielnej części mieszkalnej. Personel w ośrodku to wykwalifikowani specjaliści, porozumiewający się po niemiecku. Grupa prowadzi również inny ośrodek dla seniorów „Zielony Zakątek” w Mysłowicach na Śląsku.
„Nasz ośrodek spełnia najwyższe standardy opieki nad seniorami. Wydawałoby się, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby nasza oferta została ujęta w informacji niemieckich instytucji odpowiedzialnych za opiekę nad osobami starszymi. Wielokrotnie rozmawialiśmy z przedstawicielami tych instytucji i byliśmy zapewniani, że tak będzie. Niestety, to nie nastąpiło” – powiedziała Sylwia Korczak, dyrektor ds. sprzedaży w Grupie ProAltum. Według niej, instytucje te wręcz utrudniają pensjonariuszom i ich rodzinom podjęcie decyzji o wyborze zagranicznego domu opieki, ponieważ „zwlekają z udzieleniem informacji o otrzymywanych świadczeniach za granicą, choć jest to ich obowiązek”.
Zdaniem Jakuba Granata, prezesa zarządu Grupy ProAltum, mimo braku wsparcia ze strony niemieckich kas chorych, oferta polskich domów opieki rozpowszechnia się wśród pacjentów „pocztą pantoflową” i oni chętnie decydują się na pobyt za wschodnią granicą. „To jest dowód, że nasza oferta jest optymalna dla niemieckich pensjonariuszy i nie powinna być pomijana w informacji tamtejszych instytucji” – powiedział Jakub Granat. Dodatkowo, koszty pobytu w ośrodkach opieki nad seniorami w Polsce są nisze niż w Niemczech. Tym bardziej więc ich oferta powinna być ujęta w informacji instytucji kierujących emerytów do ośrodków.
Według najnowszego raportu „Przyszłość demograficzna Europy” Berlińskiego Instytutu Populacji i Rozwoju (1), społeczeństwo niemieckie starzeje się i zjawisko to będzie postępować. „Proces starzenia się społeczeństwa niemieckiego jest już bardzo zaawansowany. Ok. 21% Niemców jest w średniej wieku 64 lat. Takie wskaźniki są wyższe tylko we Włoszech i w Grecji” – czytamy w raporcie.
1. http://www.berlin-institut.org/fileadmin/user_upload/Europas_demografische_Zukunft_2017/Europa_engl_online.pdf
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 18.10.2017, 16:21 |
Źródło informacji | Centrum Prasowe PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ