ARiMR przypomina rolnikom o obowiązku spisu zwierząt gospodarskich

26.11.2017, 16:18aktualizacja: 26.11.2017, 16:18

Do końca roku rolnicy mają czas na dokonanie spisu bydła, trzody chlewnej, owiec i kóz - przypomina Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Za niedokonanie spisu grozi pomniejszenie dopłat, a nawet kara grzywny.

Według informacji podanych przez ARiMR, zgodnie z nowelizacją ustawy z marca 2016 roku o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, każdy hodowca bydła, trzody chlewnej, owiec lub kóz ma obowiązek sporządzić, raz do roku, spis swoich zwierząt gospodarskich. Rejestr musi być przygotowany najpóźniej do 31 grudnia.

Spis zwierząt weryfikuje ARiMR. Jak poinformowała PAP kierownik biura rejestracji zwierząt podlaskiego oddziału ARiMR Anna Godlewska, Agencja nie nałoży bezpośrednio kary na rolnika za brak spisu, ale taką informację przekaże powiatowemu lekarzowi weterynarii, który może pomniejszyć rolnicze dopłaty lub nawet nałożyć karę grzywny w wysokości do 500 zł.

"Nie rejestrujemy koni, nie rejestrujemy ptaków, tylko bydło, owce, kozy i świnie, bo są to podstawowe grupy zwierząt gospodarskich" - zaznaczył dyrektor podlaskiego oddziału ARiMR Wiesław Grzymała.

Według danych przekazanych PAP przez podlaski oddział ARiMR, w tym województwie jest 81,5 tysiąca rolników. Podczas spisu zwierząt na koniec 2016 roku, zgłoszono 82 proc. miejsc, gdzie są stada bydła, 90 proc. stad owiec, 75 proc. stad kóz, oraz 52 proc. stad świń.

W tym roku w Podlaskiem zrobiło to, jak dotąd, tylko niewielu rolników. Według danych na 26 listopada, podlascy gospodarze dokonali spisu 17 proc. tzw. siedzib stad bydła, 20 proc. stad owiec, 25 proc. stad kóz i 19 proc. siedzib stad świń. (PAP)

autor: Małgorzata Półtorak, Robert Fiłończuk

mpt/ rof/