Włoscy przedsiębiorcy w Polsce: ponad 2,5 tys. firm i 82 tys. miejsc pracy

15.02.2018, 10:51aktualizacja: 15.02.2018, 10:51

T.Kościński H.Bochniarz A.De Pedys
„Z ziemi włoskiej do Polski” - pod takim hasłem odbyło się seminarium poświęcone osiągnięciom i wyzwaniom w zakresie współpracy gospodarczej Polski i Włoch. Głównym partnerem wydarzenia zorganizowanego w Warszawie był Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Jak wynika z raportu Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce, który zaprezentowano podczas spotkania w warszawskim hotelu Bellotto, na polskim rynku działa 2725 przedsiębiorstw z włoskim kapitałem, które zatrudniają około 82 tys. osób . Największym włoskim pracodawcą w Polsce jest Grupa FCA, licząca 16 spółek i 10 tys. pracowników, która 70% swojej produkcji w Polsce eksportuje na rynki zagraniczne.

Włoski ambasador w Polsce Alessandro De Pedys podkreślał w swoim wystąpieniu, że dla Włoch Polska jest większym rynkiem niż Brazylia, Rosja, Turcja czy całe Bałkany. Wiceminister przedsiębiorczości i technologii Tadeusz Kościński wskazał z kolei, że Włochy są drugim w Europie partnerem Polski pod względem obrotów i że ta wymiana handlowa z roku na rok rośnie.

De Pedys powiedział, że obecność włoskiego kapitału w Polsce to nie tylko włoskie restauracje, włoskie produkty, firmy realizujące kontrakty budowlane czy architekci. Oba kraje współpracują również w zakresie zaawansowanych technologii, m.in. w lotnictwie, a ponad połowa spośród włoskich przedsiębiorstw obecnych na polskim rynku dokonuje w Polsce inwestycji. Ambasador wyraził nadzieję, że otoczenie biznesowe, przemysłowe i inwestycyjne w Polsce będzie sprzyjało rozwojowi wzajemnej współpracy.

Wiceminister Kościński zapewnił, że polski rząd chce przyciągać zagraniczny kapitał, który będzie inwestował w nowoczesne technologie i innowacje. Zaprezentował - opracowaną z myślą o przedsiębiorcach - Konstytucję Biznesu. Zapewnił o wsparciu dla inwestorów: poprzez jednolite standardy, wsparcie w poszczególnych regionach kraju oraz zachęty podatkowe (rozciągnięte na 10-15 lat). Wspomniał też o dobrej tradycji polsko-włoskich relacji, zwracając uwagę, że to Włochy były pierwszym państwem, które uznało niepodległość Polski w 1918 roku.

Henryka Bochniarz - prezydent Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan i członek rady nadzorczej FCA Poland - nawiązała do obchodzonej w tym roku 100. rocznicy odzyskania Niepodległości oraz podkreśliła, że obie organizacje, które reprezentuje, czyli Lewiatan oraz Fiat Chrysler Automobiles, rozpoczęły w naszym kraju działalność właśnie sto lat temu. Wspomniała, że marka Fiat jest obecna na rynku polskim od 1906 roku, a spółka „Polski Fiat” powstała już w 1920 roku. Grupa FCA zainwestowała od 1993 roku w Polsce ponad 17 mld zł, a w 2018 roku rozpocznie kolejną inwestycję w linię produkcyjną silników w fabryce FCA Powertrain w Bielsku-Białej.

Henryka Bochniarz nawiązała również w wystąpieniu do tradycji Lewiatana, organizacji założonej w 1919 roku przez reprezentującego ówczesne środowiska gospodarcze Andrzeja Wierzbickiego. Zadaniem konfederacji jest działalność na rzecz konkurencyjnych warunków prowadzenia biznesu, trwałego wzrostu gospodarczego i sprzyjających przedsiębiorcom, dobrych rozwiązań prawnych.

Swoje doświadczenia inwestycyjne i biznesowe w Polsce prezentowały także inne włoskie firmy, m.in. Brembo, Leonardo, Mapei, Ferrero, Roboplast, Frubella, Bitron, Generali, GI Group, Balbe i Rabugino.

Podczas seminarium podkreślano ponadto, że również polskie firmy umacniają swoją pozycje we Włoszech, m.in. Solaris - który dostarczył na rynek włoski już 850 autobusów - Boryszew, Comarch, Fakro, Impexmetal, Mostostal Siedlce czy Est Cargo Trans. Główne obszary działalności biznesu z Polski we Włoszech to transport, budownictwo, handel oraz przemysł chemiczny

W spotkaniu, które odbyło się 13 lutego 2018 r., wzięło udział około 200 menedżerów włoskich i polskich przedsiębiorstw oraz przedstawicieli rządu. Seminarium zorganizowane zostało przez ambasadę Włoch, Włoską Agencję Handlową oraz Włoską Izbę Handlowo-Przemysłową.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 15.02.2018, 10:51