Polityka i społeczeństwo

PK: Tymczasowe aresztowania kierownika i członków zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się przestępczością farmaceutyczną (komunikat)

28.05.2019, 10:53aktualizacja: 28.05.2019, 10:53

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Poznaniu prowadzi wspólnie z funkcjonariuszami CBŚP z Poznania śledztwo dotyczące działalności zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się przestępczością farmaceutyczną.

W toku realizowanych czynności zatrzymano 7 osób, zlikwidowano magazyn i miejsce produkcji sfałszowanych i niedopuszczonych do obrotu "leków". Zatrzymania miały miejsce na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Uderzono w sam trzon grupy zatrzymując m.in. kierującego grupą przestępczą.

Zabezpieczono towar o wartości około miliona złotych

W trakcie działań zabezpieczono kilka tysięcy gotowych produktów leczniczych o działaniu przeciwnowotworowym, anabolicznym i proerekcyjnym, jak i ich półproduktów wykorzystywanych na etapie produkcji. Wartość przejętego towaru wstępnie oszacowano na około milion złotych.

Co zarzucono podejrzanym

W Prokuraturze Okręgowej w Poznaniu zatrzymanym poza zarzutami założenia, kierowania, czy udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, przedstawiono także zarzuty naruszenia przepisów ustawy prawo farmaceutyczne, ustawy o zwalczaniu dopingu w sporcie, sprowadzania zagrożenia dla życia i zdrowia wielu osób oraz prania pieniędzy. Podejrzanemu o kierowanie grupą grozić może nawet do 15 lat pozbawienia wolności, a w przypadku pozostałych podejrzanych kara do 12 lat.

Środki zapobiegawcze

Po wykonaniu czynności procesowych z udziałem podejrzanych prokurator podjął decyzję o skierowaniu wniosków o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania wobec 3 sprawców. Sąd uwzględnił wnioski prokuratury stosując tymczasowe aresztowanie na okres 3 miesięcy.

"Leki" o łącznej wartości co najmniej 2,5 miliona złotych

W toku postępowania ustalono, że na terenie województwa kujawsko-pomorskiego działała grupa co najmniej kilku osób, które w sposób zorganizowany, na zasadzie doskonale prosperującego przedsiębiorstwa, dokonała sprzedaży „leków” o łącznej wartości co najmniej 2,5 miliona złotych. Były one sprzedawane na terenie RP, jak i niemal wszystkich państw UE.

Jak ustalono członkowie grupy zajmowali się produkcją, przechowywaniem i odpłatnym udostępnianiem produktów leczniczych, w tym "leków" czterech największych koncernów farmaceutycznych. Wśród medykamentów znalazły się także substancje zabronione określone w grupie S1, S2 i S4 załącznika nr 1 do Międzynarodowej Konwencji o zwalczaniu dopingu w sporcie. Wszystko wskazuje na to, że członkowie grupy uczynili sobie z tego stałe źródło dochodu.

Produkty sprzedawane przez internet

Część gotowych "leków" docierała do Polski z Chin kanałem przerzutowym przez Wielką Brytanię i Czechy. Sprzedawano je w większości poprzez internet, a do klientów docierały w przesyłkach kurierskich. W ramach konspiracji swych działań grupa realizowała nadania przesyłek z zawartością "leków" z przygranicznych województw RP, z dala od faktycznego miejsca produkcji i magazynowania. Sprzedaż ta niosła za sobą zagrożenie dla życia i zdrowia kupujących, co potwierdzono w opinii biegłych.

kom/ kub/ mark/

Data publikacji 28.05.2019, 10:53