Zdrowie i styl życia

Zachowaj pierś! Radioterapia w leczeniu chorych na raka piersi

29.10.2019, 16:00aktualizacja: 29.10.2019, 16:00

Notatka graficzna z konferencji prasowej pt. „Zachowaj pierś! Radioterapia w leczeniu chorych na raka piersi”
Październik, miesiącem walki z rakiem piersi to właściwy czas na dyskusję wokół istoty i roli radioterapii w leczeniu kobiet chorych na raka piersi. Ta skuteczna, bezpieczna i precyzyjna metoda terapii jest leczeniem oszczędzającym i u większości pacjentek pozwala na uniknięcie okaleczającej operacji. Szacuje się, że ponad 80% chorych na raka piersi wymaga zastosowania radioterapii.

Polskie Towarzystwo Radioterapii Onkologicznej wraz z konsultantem krajowym w dziedzinie radioterapii onkologicznej zainicjowało dyskusję nt. radioterapii w leczeniu chorych na raka piersi. „Wskaźnik 5-letnich wyleczeń jest w Polsce niższy o ok. 5-15% od średniej europejskiej dla większości nowotworów złośliwych. Wśród przyczyn tego stanu rzeczy, wskazuje się m.in. utrudniony dostępu do radioterapii” – zaznaczył prof. dr hab. n. med. Krzysztof Składowski, konsultant krajowy w dziedzinie radioterapii onkologicznej, dyrektor Centrum Onkologii - Instytutu Oddziału w Gliwicach.

Spektrum zastosowania radioterapii w leczeniu onkologicznym często znacznie przekracza możliwości pozostałych metod terapii tj. chirurgii i chemioterapii. „Radioterapia to skuteczna, bezpieczna i precyzyjna metoda leczenia, która pozwala na uniknięcie przeprowadzenia bardzo rozległej operacji u pacjentek” – podkreślił prof. dr hab. n. med. Jacek Fijuth, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Radioterapii Onkologicznej. Z uwagi na rozpowszechnienie operacji oszczędzających pierś, radioterapia stała się nieodzownym elementem terapii. „Radioterapia to leczenie promieniowaniem jonizującym, którego celem jest dostarczenie możliwie jak największej dawki promieniowania w obszar, w którym znajdują się komórki nowotworowe, przy jednoczesnej ochronie tkanek zdrowych” - wyjaśnił prof. dr hab. n.med. Julian Malicki, dyrektor Wielkopolskiego Centrum Onkologii.

„Polki mają nadal istotnie niższe szanse na przeżycie pierwszych pięciu lat po zdiagnozowaniu raka piersi niż większość Europejek” – zaznaczyła Krystyna Wechmann, prezes Federacji Stowarzyszeń „Amazonki”.

Formą radioterapii jest brachyterapia, która „u niektórych chorych pozwala skrócić leczenie raka piersi do tygodnia, co jest znaczącym skróceniem czasu leczenia” – dodał dr med. Piotr Wojcieszek, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Brachyterapii.

Zaapelowano do pacjentek z rozpoznanym rakiem piersi, aby konsultowały swój przypadek ze specjalistami ds. radioterapii onkologicznej. Eksperci zapowiedzieli star kampanii nt. radioterapii na I kwartał 2020.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 29.10.2019, 16:00