PAMAPOL SA (13/2020) Zawarcie przez Emitenta i spółki zależne aneksu do umowy kredytu konsorcjalnego

29.06.2020, 21:33aktualizacja: 29.06.2020, 21:33

Raport bieżący 13/2020

Zarząd PAMAPOL S.A. (Emitent, Pamapol) informuje, że w dniu 29 czerwca 2020 r. pomiędzy Emitentem, Warmińskimi Zakładami Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Sp. z o.o. (WZPOW), Mitmar Sp. z o.o. (Mitmar) jako Kredytobiorcami a Powszechną Kasą Oszczędności Bank Polski S.A. oraz Credit Agricole Bank Polska S.A. jako Kredytodawcami doszło do podpisania aneksu (Aneks) do umowy kredytu konsorcjalnego z dnia 21 września 2017 r. (Umowa Kredytu, raport bieżący nr 18/2017), zmienionego w szczególności aneksem z dnia 15 maja 2019 r. (raport bieżący nr 4/2019).

W treści Aneksu Kredytodawcy wyrazili zgodę na zmianę wskaźników finansowych określonych w Umowie Kredytu poprzez dostosowanie ich do aktualnej sytuacji rynkowej oraz na uwzględnienie w definicjach kowenantów wyłączeń wynikających z zastosowania MSSF 16. W odniesieniu do Kredytu Inwestycyjnego, o którym mowa w raporcie bieżącym nr 4/2019, zaakceptowano możliwość przeznaczenia niewykorzystanej kwoty tego kredytu udzielonego Emitentowi, na sfinansowanie bieżącej działalności Emitenta, do maksymalnej kwoty 2,7 mln zł.

Aneks wprowadził ponadto zmiany okresów udostępnienia i terminów rozpoczęcia spłat Kredytu Inwestycyjnego dla Pamapol i Mitmar. Kredyt Inwestycyjny dla Pamapol będzie udostępniony w okresie do 31 lipca 2020 r. i będzie spłacany począwszy od sierpnia 2020 r., natomiast Kredyt Inwestycyjny dla Mitmar będzie udostępniony w okresie do 30 listopada 2020 r. i będzie spłacany począwszy od grudnia 2020 r. Terminy udostępnienia i rozpoczęcia spłaty Kredytu Inwestycyjnego dla WZPOW, określone w raporcie bieżącym nr 4/2019, nie uległy zmianie.

Jednocześnie zgodnie z postanowieniami Aneksu Kredytobiorcy zobowiązali się do dnia 30 listopada 2020 r. pozyskać dodatkowe finansowanie w stosunku do finansowania posiadanego obecnie, w formie kapitału (funduszy) własnych lub zadłużenia finansowego, w kwocie nie niższej niż 20 mln zł ("Dodatkowe Finansowanie"), przy czym Dodatkowe Finansowanie może zostać zaciągnięte przez Kredytobiorców jedynie za uprzednią pisemną zgodą wszystkich Kredytodawców wedle ich uznania. W związku z tym Kredytobiorcy będą zobowiązani do przedstawienia Kredytodawcom wstępnego planu uzyskania Dodatkowego Finansowania zawierającego w szczególności wskazanie źródła Dodatkowego Finansowania oraz harmonogramu działań związanych z jego pozyskaniem. Kredytobiorcy mają zapewnić, by wszystkie ich płatności na rzecz podmiotu udzielającego Dodatkowe Finansowanie były w pełni podporządkowane spłacie zobowiązań Kredytobiorców wynikających z Umowy Kredytu. Niespełnienie przez Kredytobiorców któregokolwiek z ww. obowiązków stanowić będzie naruszenie Umowy Kredytu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz