Pomoc BGK w trakcie pandemii gwarantuje stabilność biznesu

02.07.2020, 14:39aktualizacja: 02.07.2020, 14:39

Dzięki gwarancjom kredytowym Banku Gospodarstwa Krajowego firmy, które są innowacyjne i przyjazne dla środowiska, mogą zachować płynność finansową i stabilność działania nawet w trudnych czasach pandemii koronawirusa.

Mieszcząca się w Miliczu (woj. dolnośląskie) firma Perge od 2014 roku zajmuje się odzyskiwaniem miedzi ze złomów kabli. Dysponuje jedną z najnowocześniejszych linii technologicznych w Polsce. Kable pozyskuje zarówno od dostawców krajowych, jak i zagranicznych.

Perge każdą dostawę sortuje, a następnie poddaje wieloetapowej obróbce w zaawansowanym parku maszynowym. Firma dba przy tym o zachowanie najwyższego poziomu bezpieczeństwa całego procesu dla środowiska. W efekcie uzyskuje wysokogatunkowy granulat miedzi, który dostarcza bezpośrednio do odbiorców.

„Pandemia koronawirusa spowodowała załamanie cen na światowych giełdach surowców, co postawiło przyszłość naszego przedsięwzięcia pod znakiem zapytania. Do tego pojawiły się ograniczenia w transporcie materiałów niezbędnych w procesie przetwarzania” - tłumaczył Piotr Badłak, właściciel firmy Perge.

Firmie udało się pozyskać kredyt obrotowy w Banku Polskiej Spółdzielczości we Wrocławiu, którego spłatę w 80 proc. zabezpieczył Bank Gospodarstwa Krajowego. Dzięki temu Perge mogło uregulować swoje zobowiązania wobec dostawców. Pomoc BPS i BGK zagwarantowała również stabilność miejsc pracy dla całej zatrudnionej załogi.

„Miedź to skarb Dolnego Śląska, ale poza wydobyciem spod ziemi istnieje jeszcze inna metoda jej pozyskiwania, czyli odzyskiwanie surowca ze starych kabli. Tym procesem zajmuje się firma Perge. To nowoczesna i - co najważniejsze - dbająca o środowisko inicjatywa” - podkreśliła Beata Daszyńska-Muzyczka, prezes Banku Gospodarstwa Krajowego.

Bank Gospodarstwa Krajowego przygotował 10 komplementarnych programów dopasowanych do potrzeb różnych przedsiębiorców, aby pomóc firmom przejść przez kryzys spowodowany pandemią.

„Bank Gospodarstwa Krajowego wprowadził zmiany w produktach gwarancyjnych oraz kilka nowych niespotykanych do tej pory w Polsce rozwiązań. Kluczowe pola współpracy między Bankiem Polskiej Spółdzielczości i zrzeszonymi bankami spółdzielczymi z Bankiem Gospodarstwa Krajowego to przede wszystkim zmiany w istniejących gwarancjach. Działania BGK oceniamy bardzo pozytywnie” - stwierdził Jacek Iwaniuk z Departamentu Zarządzania Produktami w Banku BPS S.A.

„Dziś możemy z satysfakcją powiedzieć, że nasze programy pomocowe naprawdę działają. Tylko z gwarancji de minimis skorzystało do tej pory prawie 20 tys. firm, a środki uruchomione dzięki gwarancjom Banku Gospodarstwa Krajowego w formie kredytów udzielanych przez banki komercyjne - to prawie 15 mld zł” - podsumowała Beata Daszyńska-Muzyczka.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO