Prezes ZUS: przyznano 1 mln bonów turystycznych

30.09.2020, 12:11aktualizacja: 30.09.2020, 12:11

Przyznano już jeden milion bonów turystycznych na kwotę około 856 mln zł - poinformowała w środę PAP prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych prof. Gertruda Uścińska. Liczba zarejestrowanych płatności wyniosła prawie 300 tys.

ZUS w komunikacie przesłanym PAP przekazał, że od 1 sierpnia do 30 września br. zrealizowano ponad 54 tys. przelewów na łączną kwotę przekraczającą 200 mln zł. Zakład podkreślił, że tyle pieniędzy już trafiło bezpośrednio z projektu bon turystyczny na rynek turystyczny. Z kolei ponad 17,5 tys. podmiotów turystycznych zostało zarejestrowanych w bazie Polskiej Organizacji Turystycznej.

"Polski Bon Turystyczny działa od 1 sierpnia i dziś można powiedzieć, że ten program okazał się sukcesem. Obsługa informatyczna i finansowa bonu to kolejne, po Tarczy antykryzysowej i dodatku solidarnościowym, zadanie ZUS. Poradziliśmy sobie z nim. Pełna obsługa bonu odbywa się drogą elektroniczną, przez naszą Platformę Usług Elektronicznych (PUE). W ostatnich miesiącach liczba użytkowników PUE gwałtownie wzrosła i mamy ich już ok. 6 mln. To wszystko pokazuje, że elektronizacja jest naszą przyszłością i należy podążać tą drogą" – podkreśliła prof. Uścińska, cytowana w komunikacie ZUS.

Za pomocą bonu można płacić za usługi hotelarskie i imprezy turystyczne na terenie Polski. Bon jest ważny do końca marca 2022 r. i nie podlega wymianie na gotówkę ani inne środki płatnicze. Lista zarejestrowanych podmiotów jest dostępna na stronach Polskiej Organizacji Turystycznej www.bonturystyczny.gov.pl oraz na www.polska.travel. (PAP)

autorka: Karolina Kropiwiec

kkr/ krap/