Wydarzenia

Debata: „Wpływ rozpowszechnianych w sieci fake newsów na zachowania społeczne - jak je zwalczać i nie ulegać fałszywym informacjom”

12.11.2020, 10:00

Debata Fake News
Fake newsy są niebezpieczne, zniekształcają postrzeganie otaczającego nas świata, rodzą niewłaściwe postawy społeczne, sieją niepokój i zwątpienie. Problem ten unaocznił się wyjątkowo podczas pandemii koronawirusa, gdy w internecie masowo zaczęły pojawiać się nierzetelne informacje i spiskowe teorie dziejów.

Zapis debaty

Dlatego w imię walki z dezinformacją PAP wraz z GovTech Poland uruchomiła portal weryfikacji fałszywych informacji – FakeHunter. Fake newsy dotyczą wielu dziedzin życia, w tym m.in. nauki, zdrowia, telekomunikacji. W sieci pojawiają się nieprawdziwe informacje dotyczące szkodliwości noszenia maseczek, czy rozwoju technologii 5G, która wywołuje chorobę Covid-19 i raka i ma być narzędziem do kontroli tłumów. Rozpowszechnianie takich treści budzi niepokój społeczeństwa, a w przypadku technologii mobilnej piątej generacji hamuje jej rozwój.

O tym m.in. czym są fake newsy, jaką odgrywają rolę w kształtowaniu świadomości współczesnych użytkowników internetu, jak edukować w tym zakresie rozmawiali:

• pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. GovTech Justyna Orłowska,
  • prezes Zarządu Play Jean-Marc Harion,
  • przewodniczący Rady ds. Cyfryzacji Józef Orzeł,
  • psycholog społeczny i biznesu dr Leszek Mellibruda.

Spotkanie poprowadził prezes PAP Wojciech Surmacz.

Uczestnicy:

• Wojciech Surmacz