KAS: 15 firm zainteresowanych podpisaniem z fiskusem umowy o współdziałanie

02.01.2021, 12:04aktualizacja: 02.01.2021, 12:05

Krajowa Administracja Skarbowa
15 firm zainteresowanych jest podpisaniem z fiskusem umowy o współdziałanie - wynika z informacji przekazanej PAP przez zastępcę Szefa KAS, wiceminister finansów Annę Chałupę.

W lipcu 2020 r. resort finansów uruchomił pilotaż Programu Współdziałania, w którym mogą brać udział największe przedsiębiorstwa.

"Od 1 lipca do Szefa KAS wpłynęło 15 wniosków o zawarcie umowy o współdziałanie" - poinformowała Chałupa. Zaznaczyła, że w okresie trzech lat, od lipca 2020 r. Szef Krajowej Administracji Skarbowej może ograniczyć do 20 liczbę podmiotów, z którymi zostanie podpisana taka umowa.

"Spółki zainteresowane udziałem w pilotażu mogą jeszcze składać wnioski, natomiast dane firm zostaną upublicznione zgodnie z ordynacją podatkową dopiero po zawarciu umowy o współdziałanie. Pilotaż kończy się 1 lipca 2023 r." - dodała wiceminister.

Chałupa zaznaczyła, że efekty realizowanej w toku pilotażu ewaluacji będą miały decydujący wpływ na decyzje o ewentualnym wydłużeniu okresu pilotażu. Według niej zgromadzenie do 1 lipca 2023 r. odpowiedniego materiału badawczego pozwoli na ocenę skuteczności i adekwatności zasad funkcjonowania Programu; wówczas nie będzie konieczności wydłużania okresu pilotażu.

"Obecnie trwają prace nad ankietyzacją online skierowaną do interesariuszy Programu Współdziałania. Po jej przeprowadzeniu sformułowane zostaną pierwsze wnioski wynikające z oceny poziomu wdrożenia Programu oraz realizacji zaplanowanych do osiągnięcia celów i korzyści" - poinformowała wiceminister.

Podkreśliła, że z informacji uzyskanych od podmiotów aplikujących do Programu Współdziałania wynika, iż bardzo pozytywnie oceniają one u siebie efekty wdrożenia ram wewnętrznego nadzoru podatkowego (RWNP). (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ drag/