Zdrowie i styl życia

Więcej pracy i zbyt rzadkie wsparcie specjalisty – oto nowa rzeczywistość dla naszych oczu

23.02.2021, 12:00aktualizacja: 23.02.2021, 12:00

Vision Express
Polacy nadal niedostatecznie dbają o wzrok, a jednocześnie z powodu pandemii wysilają oczy bardziej niż dotychczas – takie niepokojące wnioski przynosi tegoroczne badanie Vision Express [1] w ramach akcji „Wielkie Badanie Wzroku”. Już prawie co drugi z nas boryka się z wadami wzroku, a co piąty ankietowany spędza przed komputerem 8-12 godzin dziennie. Jednocześnie rośnie odsetek osób, które nigdy nie były na wizycie u specjalisty. Po roku z pandemią co czwarty z nas źle ocenia stan zdrowia swoich oczu.

Wyniki tegorocznego badania ankietowego, przeprowadzonego w ramach akcji „Wielki Badanie Wzroku”, potwierdzają, że z powodu pandemii częściej i dłużej wykonujemy czynności obciążające dla oczu. 77% z nas spędza więcej czasu wolnego przed komputerem czy tabletem, 60% w większym zakresie wykorzystuje komputer do nauki lub pracy, a 57% poświęca więcej godzin na oglądanie telewizji.

Jednocześnie Polacy niezmiennie zaniedbują wzrok. Choć blisko ¾ z nas zgadza się, że badanie wzroku powinno powtarzać się co roku, to tylko 31% wcieliło to w życie. Od zaleceń lekarzy silniejsze okazują się więc: subiektywnie stwierdzany brak potrzeby (48%), deklarowany brak wady wzroku (38%) czy brak dolegliwości ze strony oczu (33%). Ponadto, prawie 40% jest zdania, że niepokojące symptomy ze strony oczu, takie jak swędzenie czy zaczerwienienie, to normalne objawy zmęczenia, które wystarczy przeczekać bez konsultacji z lekarzem.

„Połowa Polaków podziela zdanie, że z powodu zmian wymuszonych przez pandemię ich wzrok cierpi. Co drugi z nas chciałby lepiej zadbać o swoje oczy, ale nie wie, jak może to zrobić. A to bardzo proste: najważniejsza są regularne wizyty u specjalisty. Zwłaszcza w pandemii, czasie tak obciążającym dla wzroku” – przypomina dr n. biol. Robert Grabowski, dyrektor medyczny Vision Express.

Odpowiedzią na zwiększone potrzeby naszych oczu jest ogólnopolska akcja „Wielkie Badanie Wzroku” organizowana przez Vision Express. Od 22 lutego we wszystkich salonach można umówić się na konsultacje ze specjalistą, który sprawdzi stan wzroku i w razie potrzeby pomoże dobrać odpowiednią korekcję.

Wizytę można wygodnie umówić na wielkiebadaniewzroku.pl.

Pełną listę salonów i szczegóły akcji znaleźć można na www.visionexpress.pl

[1] Badanie opinii publicznej zrealizowane dla Vision Express metodą CAWI przez IQS Sp. z o.o. w lutym 2021 r. na reprezentatywnej próbie 1649 Polaków, powyżej 15. roku życia.

KONTAKT:

Wojciech Pietras