Zdrowie i styl życia

Konin: Dofinansowanie na przebudowę stadionu

24.09.2021, 21:44aktualizacja: 24.09.2021, 21:47

Fot. UM Konin
Przebudowa najstarszego stadionu w Koninie staje się faktem! Miasto Konin otrzymało na modernizację obiektu im. Mariana Paska prawie 7 milionów złotych. Pieniądze pochodzą z rządowego Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej. To maksymalne możliwe wsparcie (70%), które miasto mogło otrzymać.

Informacja o dofinansowaniu została dziś (24 września) oficjalnie przekazana podczas spotkania prasowego,  w którym uczestniczyli prezydent Konina Piotr Korytkowski wraz z sekretarzem stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Zbigniewem Hoffmannem, posłem PiS Witoldem Czarneckim, zastępcą prezydenta Witoldem Nowakiem i dyrektor MOSiR Ewą Kulczyńską.

- W ubiegłym roku miasto poczyniło działania związane z rozpoczęciem tej inwestycji licząc na to, że w perspektywie czasu uzyskamy dofinansowanie zewnętrzne, gdyż przebudowa najstarszego stadionu w Koninie to prawie 10 milionów złotych. Miasto nie byłoby w stanie przeprowadzić tej inwestycji z własnych środków. Dzisiaj komunikujemy, że te starania zakończyły się pomyślnie – poinformował prezydent Piotr Korytkowski.

Zgodnie z koncepcją przy ul. Dmowskiego powstać mają dwa nowoczesne pełnowymiarowe boiska treningowe (68x105 m) trawiaste i sztuczne z oświetleniem, odwodnieniem i nawodnieniem, boczne trawiaste boisko treningowe (56x100 m) z pełną infrastrukturą, zadaszona ażurowa trybuna.

Prezydent Korytkowski dziękował za wsparcie i pomoc wszystkim osobom zaangażowanym w ten projekt, w tym przedstawicielom klubów sportowych, z którymi był on konsultowany.

– Ten dzisiejszy dzień jest dowodem na to, że możemy współpracować i wierzę, że ta współpraca w każdej dziedzinie będzie się układać, nie dla pana, nie dla mnie, ale dla dobra wszystkich mieszkańców – podkreślił poseł Witold Czarnecki.

-  Jest to modelowy przykład współpracy między rządem a samorządem. To przecież nie jest pierwsze i mamy taką nadzieję, a nawet pewność, że nie jest to ostatnie przedsięwzięcie, które będzie skutkowało dużą transzą pieniędzy dla Miasta Konina, a co za tym idzie dla mieszkańców i miasta, i regionu, bo z tych obiektów sportowych będą korzystały też osoby spoza miasta – mówił minister Zbigniew Hoffmann.

Do 8 października do Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu Miasto musi złożyć wniosek aplikacyjny wraz z wymaganymi dokumentami. W tym roku do wykorzystania będzie 1 milion złotych, reszta – czyli 5,8 miliona – w 2022. Wkład własny miasta wynosi około 2,9 miliona złotych. - Jak tylko podpiszemy umowę z ministerstwem, możemy rozpoczynać procedurę przetargową. Dziękuję także klubom, bo włączyły się one w konsultacje na temat tego obiektu . Mówiły czego potrzebują, a my ich słuchaliśmy. Przed nami duża i ciekawa inwestycja, na którą miasto czekało nie kilka, ale kilkadziesiąt lat –  powiedział Witold Nowak.

Na koniec samorządowcy, politycy wraz z dyrektor MOSiR Ewą Kulczyńską podpisali się na piłce. – Przechowam tę piłkę do pierwszego meczu, który rozegramy na nowym stadionie – stwierdziła Ewa Kulczyńska.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 24.09.2021, 21:44