Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Składniki mleka
Wiele składników mleka możemy znaleźć w aptece. Znajdziemy tam laktoferynę, fosfolipidy czy probiotyki i inne. Wiedzieliście, że te same związki są obecne w mleku, w naturalnym środowisku, pełnym wielu innych, odżywczych składników?
Tłuszcz mleczny to naturalny tłuszcz o wielu właściwościach odżywczych. Wolne rodniki powodujące stres oksydacyjny - brzmi znajomo? Czy mleko nas przed nim uchroni? Oczywistym jest, że życie bez używek, wysoko przetworzonej żywności, z odpowiednią ilością snu i przestrzeganie innych ważnych aspektów zdrowego trybu życia jest najlepszym gwarantem ochrony przed stresem oksydacyjnym, ale w zapobieganiu wspomoże nas również naturalnie występująca w pełnotłustych produktach mlecznych witamina E. Witaminy A i D, jako witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, naturalnie wzbogacają masło, śmietankę, śmietanę, sery czy inne pełnotłuste produkty mleczne, a my włączając je do naszej diety, wspomagamy pracę naszego układu odpornościowego, kostnego, jak również wspieramy utrzymanie prawidłowego stanu naszych błon śluzowych.
Wapń główny składnik mleka
Myśląc o mleku i jego walorach zdrowotnych czy odżywczych, myślimy przede wszystkim o wapniu, który jest bardzo ważnym składnikiem dla naszego organizmu. Mleko, a zwłaszcza jego przetwory, takie jak sery dojrzewające, odznaczają się nie tylko wysoką zawartością tego makroelementu, ale również jego bardzo wysoką przyswajalnością, na którą wpływają również inne składniki mleka występujące w odpowiednich proporcjach.
Dla przykładu - odpowiednia proporcja zawartości fosforu, w stosunku do zawartości wapnia, obniża wydalanie tego ostatniego z naszego organizmu, a powstały w czasie fermentacji cukru mlekowego - laktozy - kwas mlekowy, wspomaga wbudowywanie wapnia w nasze kości. Czy tylko nasze kości są wdzięczne za dostarczanie wapnia wraz wyrobami mlecznymi? Ten mikroelement odgrywa bardzo ważną rolę również przy regulacji procesów krzepnięcia krwi i wspomaga nasz cały układ mięśniowy.
Czy osoby aktywne korzystają z bogactwa składników odżywczych i prozdrowotnych mleka? Wystarczy zapytać każdego sportowca o stosowanie koncentratów serwatki, np. WPC - na pewno każdy z nich ma w swoim jadłospisie łatwo przyswajalne, lekkostrawne składniki odżywcze pochodzące z serwatki. Białka serwatkowe są wykorzystywane również przy rekonwalescencji osób chorych - kolejny składnik mleka, który znajdziemy w aptece. Białka serwatkowe znajdziemy też na półkach sklepowych w postaci serków serwatkowych czy jako dodatek użyty przy produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych. Serwatkę lubią mikroorganizmy zamieszkujące nasz organizm i mu sprzyjające. Witamina B12 obecna w serwatce wspomoże naszą odporność - co w obliczu pandemii jest bardzo ważne, a witamina B2 ułatwi przyswajanie żelaza.
Polskie produkty mleczne dla wszystkich
Wielu zastanawiało się na czym polega fenomen długiego życia ludzi pochodzących z Kaukazu - kolebki kefiru. Czy już się domyślasz, jakie wysnuto wnioski? Tak, to właśnie tym samym kefirem, do produkcji którego grzybki kefirowe sprowadzono prosto z Kaukazu, w XIX wieku, w Ogrodzie Saskim, w Warszawie, w uzdrowisku - Zakładach Leczniczych Kumysem i Kefirem leczono z różnych chorób skierowanych tam kuracjuszy. Czy trzeba czegoś więcej na dowód walorów mleka i mlecznych wyrobów?
Kampania „Polskie produkty mleczne dla wszystkich” została zorganizowana przez KZSM Związek Rewizyjny w Warszawie. Jej partnerami są: NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” i Polski Związek Zawodowy Rolników. Patronem kampanii jest Fundacja Instytutu Matki i Dziecka. Więcej informacji na temat mleka i jego przetworów można znaleźć na Facebooku: https://www.facebook.com/polskie.produkty.mleczne.dla.wszystkich oraz Instagramie: https://www.instagram.com/polskie.produkty.mleczne/.
Kampania została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka
Źródło informacji: capital24tv.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 02.12.2022, 16:14 |
Źródło informacji | capital24tv.pl |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
PZU wspiera Wielką Wyprawę Maluchów dla Dzieci
- 19.07.2024, 09:31
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Grupa PZU
-
Image
Konferencja BioEM 2024 w Grecji: pole elektromagnetyczne nie jest szkodliwe, ale trzeba walczyć z mitami
Pole elektromagnetyczne towarzyszy nam na co dzień. Czy jest ono szkodliwe dla naszego zdrowia? Czy powinniśmy się go bać? Na te i inne pytania próbowali odpowiedzieć uczestnicy konferencji BioEM 2024, która odbyła się w czerwcu na greckiej wyspie Kreta. To największe i najważniejsze spotkanie naukowców i praktyków zajmujących się bioelektromagnetyką, czyli nauką o wpływie pola elektromagnetycznego na żywe organizmy.- 18.07.2024, 14:02
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Polskie Towarzystwo Zastosowań Elektromagnetyzmu