Premiera luksusowych książek Goldenmark Librarium w Łazienkach Królewskich

04.05.2023, 13:32aktualizacja: 04.05.2023, 15:24

PAP/T. Klepczyński (1)
W Łazienkach Królewskich odbyła się premiera luksusowych książek wydawnictwa Goldenmark Librarium, w tym „Metamorfoz” Owidiusza, które ukazały się jedynie w 94 egzemplarzach. Wydanie zawiera ilustracje z kolekcji króla Stanisława Augusta, które znajdują się w zbiorach Łazienek Królewskich.

W łódzkiej pracowni Goldenmark Librarium powstają dwa typy książek. Pierwszy to luksusowe edycje, czyli zbiory niskonakładowych wydań autorskich, artystycznych i faksymilowych. Mogą one wzbogacić prywatne biblioteki i kolekcje. Drugi typ to eleganckie edycje gabinetowe, czyli wydania książek, które nawiązują do najlepszych wzorów w historii introligatorstwa i sztuki wydawniczej.

„Wydania gabinetowe to fundament każdej eleganckiej, domowej biblioteki, ale też doskonały pomysł na niebanalny prezent i okazja do cieszenia się prawdziwą książką. Przygotowujemy je w limitowanych nakładach 444 egzemplarzy” - zaznacza Marcin Lenar, menadżer projektu Goldenmark Librarium.

W pierwszym roku wydawniczym pod znakiem Goldenmark Librarium ukaże się kilkanaście tytułów, publikowanych w kilku seriach.

„Zdecydowaliśmy się sięgnąć do korzeni cywilizacji, dlatego nasz wybór inspiracji padł na antyk. W starożytności odnajdujemy dzieła fundamentalne, jak „Metamorfozy” Owidiusza, które oddają ducha wierzeń Greków i Rzymian” - tłumaczy Dominika Świątkowska, twórczyni marki Librarium.

Według jej opinii, będzie to jedyne, tak monumentalne wydanie jednej z najważniejszych ksiąg starożytności, ozdobione serią trzydziestu czterech XVIII-wiecznych rycin z kolekcji króla Stanisława Augusta. Wydawnictwo powstało we współpracy z Muzeum Łazienki Królewskie.

„Za powstaniem księgi stała idea, by stworzyć dzieło w takiej formie, w jakiej mógłby je zamówić król Stanisław August Poniatowski. Dziś w Librarium cofamy się w czasie i zapełniamy tę nietypową lukę w historii. Przygotowaliśmy ostatni prezent dla króla” - mówi Dominika Świątkowska.

Jej zdaniem kolekcjonerów zainteresuje również „Ilias Picta”, czyli pierwsze polskie i drugie na świecie wydanie z legendarną serią ilustracji do „Iliady” sprzed 1500 lat. Ilustracje udało się pozyskać dzięki współpracy z Biblioteką Ambrozjańską w Mediolanie. Na miłośników manuskryptów czekać też będzie fascynujące wydanie rękopisu „Quo Vadis” Henryka Sienkiewicza.

„Zdecydowaliśmy się sięgnąć do źródeł tej fascynującej powieści. Tak stworzyliśmy faksymile, czyli kopię naukową 312 pojedynczych kart rękopisu Henryka Sienkiewicza w oryginalnie odtworzonej teczce i etui stylizowanym na okładkę książki wykonaną przez Franciszka Radziszewskiego, wybitnego introligatora Polski międzywojennej. Nasze faksymile mogło powstać dzięki wspaniałej pracy Biblioteki Narodowej przy digitalizacji dzieła” - dodaje Dominika Świątkowska.

Pierwszą serię wydawniczą Goldenmark Librarium zwieńczą klasyczne dzieła antyczne - jak „Iliada” i „Odyseja” Homera, „Imagina”, czyli mało znany szerokiej publiczności poemat Marii Konopnickiej, światło dzienne ujrzy także pierwsze polskie tłumaczenie „Endymionu” brytyjskiego poety Johna Keatsa.

Butikowe wydawnictwo i manufaktura Goldenmark Librarium mieści się w historycznym centrum Łodzi, w jednym ze zrewitalizowanych, pofabrycznych budynków.

„Duch i klimat dawnego przemysłowego miasta towarzyszą nam w codziennej pracy. Zebraliśmy kompletny warsztat oryginalnych urządzeń introligatorskich z XIX i XX wieku, posiadamy też własne studio projektowe i zaplecze drukarskie” - zauważa Dominika Świątkowska.

Twórczyni marki Librarium podkreśla, że książki wydawnictwa powstają w oparciu o najwyższej jakości materiały.

Premiera luksusowych książek Goldenmark Librarium była ważnym wydarzeniem także dla goszczących wydawnictwo Łazienek Królewskich.

„W >>Metamorfozach<< Owidiusza pokazujemy grafiki ze zbiorów Stanisława Augusta. Te opowieści mitologiczne prezentowane były i wciąż są w Białym Domu w Łazienkach Królewskich - letnim pawiloniku, który Stanisław August wystawił dla swoich przyjaciół, sióstr, gości” - tłumaczył Piotr Skowroński, kierownik działu sztuki w Łazienkach Królewskich.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo