Polityka i społeczeństwo

Prawo.pl: kondycja budżetów obywatelskich jest stabilna

22.06.2023, 10:22aktualizacja: 22.06.2023, 10:31

Choć sytuacja gospodarcza jest niełatwa, większość polskich samorządów podtrzymała decyzję o organizacji głosowań w ramach budżetu obywatelskiego. W 2022 r. procedurę tę przeprowadzono w 43,5 proc. miast powyżej 5 tys. mieszkańców. Przeznaczono na ten cel łącznie 630,5 mln złotych – podaje serwis Prawo.pl, powołując się na raport Instytutu Rozwoju Miast i Regionów.

Raport „Barometr budżetu obywatelskiego”, podsumowujący tym razem edycję tego budżetu w 2022 r. został opublikowany po raz trzeci. Borys Martela, Liliana Janik i Kamil Mróz analizowali gminy miejskie i miejsko-wiejskie, na terenie których znajduje się miasto, w którym mieszka co najmniej 5 tys. mieszkańców. Wyniki badań wskazują na stabilną kondycję budżetu obywatelskiego (BO) w samorządach.

„Władze miast niechętnie rezygnują z budżetu obywatelskiego. Pomiędzy 2021 a 2022 r. odeszły od niego jedynie 22 ośrodki, najczęściej z powodu trudniejszej sytuacji ekonomicznej. Na ich miejsce pojawiły się jednak kolejne ośrodki z takim budżetem, więc ogólną sytuację można ocenić pozytywnie” – mówi cytowany przez Prawo.pl Borys Martela, koordynator badań.

Z opisywanego przez serwis raportu wynika, że wielkość budżetu obywatelskiego zależna była od wielkości miasta i wynosiła od 50 tys. zł jak np. w Piławie Górnej i Zawadzkiem, do ponad 101 mln zł w Warszawie. Tylko co dwudzieste spośród badanych miast zdecydowało się na zmniejszenie kwoty budżetu obywatelskiego. W dwóch trzecich przeznaczoną na niego kwotę pozostawiono na tym samym poziomie co w 2021 r. W pozostałych 28 proc. zwiększono ją, ale często poniżej poziomu inflacji.

„Wydaje się, że to właśnie rosnące ceny mogą stanowić największe wyzwanie dla samorządów organizujących budżety obywatelskie. Z roku na rok ze środków przeznaczonych na BO można zrealizować coraz mniej. Rosnące ceny na rynku i trudności związane ze znalezieniem wykonawców utrudniają również realizację całej procedury” – wskazują autorzy opisywanego przez Prawo.pl raportu, podając przykład Niepołomic, gdzie władze miejskie wstrzymały edycję BO już w trakcie jej trwania. Urzędnicy stwierdzili bowiem, iż dynamicznie zmieniająca się sytuacja na rynku uniemożliwia im rzetelną wycenę propozycji zgłoszonych przez mieszkańców.

Czytaj więcej na Prawo.pl: https://www.prawo.pl/samorzad/budzet-obywatelski-a-pandemia-i-wojna-w-ukrainie,521797.html

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 22.06.2023, 10:22