Zdrowie i styl życia

Zaszczep się za darmo przeciwko grypie w październiku - możesz w aptece

12.10.2023, 09:28aktualizacja: 12.10.2023, 09:33

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki
Osoby po 65. roku życia oraz dzieci i młodzież do 18. roku życia już od ponad miesiąca – bo od początku września - mogą za darmo zaszczepić się przeciw grypie. Warto skorzystać, bo grypy nie można mylić z łagodnym przeziębieniem, a sezon na zachorowania zbliża się.

W ubiegłym sezonie grypowym w Polsce odnotowano ponad 6 milionów zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę – wynika z danych epidemiologicznych Narodowego Instytutu Zdrowia i Higieny – Państwowego Zakładu Higieny.

Chorych prawdopodobnie było o wiele więcej, bo część osób nawet nie zgłosiła się do lekarza i leczyła się domowymi sposobami. Przy czym jeśli chodzi o grypę, do lekarza warto się zgłosić – nieprawidłowo leczona lub nieleczona to większe ryzyko groźnych powikłań, m.in. wtórnego zapalenia płuc, zaostrzenia chorób przewlekłych, zapalenia mięśnia sercowego, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych lub mięśni.

Szczepionki przeciwko grypie nie dają 100-proc. gwarancji, że nie zachorujemy. Ale znacząco zwiększają szansę, że grypę przejdziemy łagodnie i unikniemy powikłań.

Zakażenia dróg oddechowych piątą przyczyną śmierci w Polsce

Mimo dostępności szczepień grypa wciąż pozostaje główną przyczyną zachorowań i śmierci wśród osób starszych. to jedna z grup szczególnie narażonych na kłopoty związane z grypą.

"Stosuje się szczepionki czterowalentne, czyli takie, które chronią nas przed czterema różnymi szczepami wirusa. Jeśli pomimo szczepienia dojdzie do zachorowania, infekcja będzie miała znacznie łagodniejszy przebieg, a ryzyko wystąpienia niebezpiecznych powikłań pogrypowych, w tym także śmierci stanie się o wiele niższe niż w przypadku osób niezaszczepionych" - tłumaczy prof. Adam Antczak, pulmonolog kierownik Katedry Pulmonologii, Reumatologii i Immunologii Klinicznej, kierownik Kliniki Pulmonologii Ogólnej i Onkologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz przewodniczący Rady Naukowej Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Chorób Infekcyjnych.

Ekspert dodaje, że co roku z powodu powikłań grypy umiera ok. 6 tys. osób po 65. roku życia. Jeśli zatem w minionym sezonie infekcyjnym blisko 6 mln osób zachorowało, zgonów było niewątpliwie więcej, szczególnie gdybyśmy w tych statystykach uwzględnili następstwa sercowo-naczyniowe grypy.

"Wiemy, że ta choroba zwiększa ryzyko zawału serca nawet 10 razy, udaru mózgu, zatorowości płucnej. Ta zależność jest bardzo dobrze udokumentowana" - mówi prof. Adam Antczak.

Już wiele lat temu kardiolodzy i kardiochirurdzy zauważyli, że wzrost hospitalizacji z przyczyn sercowo-naczyniowych oraz wzrost zawałów i udarów pokrywa się ze wzrostem zachorowań na grypę. Wykazano, że wirus grypy jest kardiotropowy, czyli może zaszkodzić sercu. Zapalenie mięśnia sercowego to wcale nierzadkie powikłanie grypy, także u młodych osób.

Spada liczba szczepień przeciwko grypie

W sezonie 2022/2023 w stosunku do poprzedniego sezonu grypowego wyszczepialność spadła o 20 proc. Jej wzrost odnotowano w czasie pandemii COVID-19, kiedy to zaszczepiło się prawie 7 proc. populacji.

30 sierpnia br. w życie weszła ustawa o darmowych lekach dla seniorów. Dlatego osoby po 65. roku życia otrzymają szczepionki bezpłatnie.

"Poszerzenie grupy osób, które będą mogły skorzystać z bezpłatnego szczepienia przeciwko grypie to bardzo dobra informacja. Wszczepialność wśród seniorów w Polsce jest wciąż za mała. Są w Europie kraje, gdzie szczepi się ponad 70 proc. osób będących w jesieni życia. Dla porównania u nas szczepi się około 20 procent. Mamy nadzieję, że dzięki nowej ustawie się to zmieni" - mówi prof. Adam Antczak.

Ekspert zaleca osobom starszym i schorowanym szczepienia jeszcze przed rozpoczęciem sezonu grypowego, zaszczepić się można pod warunkiem, że pacjent nie ma choroby przebiegającej z gorączką.

"Dodatkowym argumentem w podjęciu decyzji o szczepieniu przeciw grypie jest fakt, że zakażenie wirusem grypy może zwiększyć ryzyko ciężkiego przebiegu infekcji koronawirusem i odwrotnie" - szczepienie przeciw COVID-19 nie zabezpiecza przed zachorowaniem na grypę – dodaje prof. Antczak.

Źródła:

Informacja prasowa na temat szczepień przeciwko grypie

Meldunki epidemiologiczne "Zachorowania i podejrzenia zachorowań na grypę w Polsce" http://wwwold.pzh.gov.pl/oldpage/epimeld/grypa/index.htm (dostęp: 30.08.2023).

M. Markiewicz, Liczba szczepień przeciw grypie spadła o 20 proc., https://cowzdrowiu.pl/aktualnosci/post/liczba-szczepien-przeciwko-grypie-spadla-o-20-proc (dostęp: 30.08.2023).

E. Kurzyńska, Szczepienia przeciwko grypie stają się bardziej dostepne - ważne, by Polacy z nich korzystali, https://pulsmedycyny.pl/szczepienia-przeciwko-grypie-staja-sie-bardziej-dostepne-wazne-by-polacy-z-nich-korzystali-1191950 (dostęp: 30.08.2023).

Źródło informacji: Serwis Zdrowie

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE