Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie organizowane w celu podnoszenia świadomości na temat rodzimych potraw oraz wspierania lokalnych restauracji. W festiwalu, trwającym od 3 do 26 listopada, wzięło udział 400 restauracji z 219 miast. Restauracje przygotowały dwie wersje trzydaniowego menu w cenie 69 lub 99 zł. W karcie pojawiły się zarówno potrawy regionalne, takie jak między innymi: warmińskie dzyndzałki, jak również historyczne nawiązujące do działalności XIX wiecznego kucharza Jana Szyttlera.
Jak podkreśla Krzysztof Żurek, szef kuchni w restauracji „Trzy Rybki” w Hotelu Starym:
„Tegoroczna edycja festiwalu cieszyła się znacznie większym zainteresowaniem niż ubiegłe. Być może wpływ na to miała większa rozpoznawalność akcji. Goście szczególnie chętnie odwiedzali nasz lokal w weekendy, a z ich dobrą reakcją spotkał się turbot bałtycki w panko z sosem sardelowym i pieczoną kapustą z kminkiem. Rosnąca popularność akcji wskazuje, że kuchnia polska jest wciąż atrakcyjna dla znacznej rzeszy odbiorców” - dodaje.
Rozpropagowanie Tygodnia Kuchni Polskiej wsparli blogerzy, influencerzy, patroni medialni oraz ambasadorzy restauratorzy, między innymi: Bogdan Gałązka, senior szef i współwłaściciel „Stolica Cafe”, Adrian Gabryszak, szef kuchni w „M15”, Krzysztof Żurek, szef kuchni w restauracji „Trzy Rybki” w Hotelu Starym, Kamil Urbanik, szef kuchni w restauracji „Dwie Rzeki”, Paweł Powroźnik, szef kuchni w restauracji „P jak Pysznie”, Daniel Dąbrowski z restauracji „Pałac i Folwark Galiny” oraz Wojciech Klimas, szef kuchni w restauracji „Klimat”.
Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Polskiej dostępnych jest na stronie: https://tydzienkuchnipolskiej.pl.
Patronami medialnymi akcji są: Przegląd Gastronomiczny, Wirtualna Polska, Poradnik Restauratora, Restauracja, Papaja, HorecaTrends, Portal Spożywczy, Szef Kuchni, FoodService, Horecanet oraz Nowości Gastronomiczne.
O Tygodniu Kuchni Polskiej
Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się od 2018 w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO, Polskich Skarbów Kulinarnych. Co roku w okolicach 11 listopada z okazji Święta Niepodległości goście mają okazję spróbować specjalnie przygotowanego trzydaniowego menu. Celem akcji jest promocja kuchni polskiej oraz wsparcie lokalnych restauracji.
Źródło informacji: Makro Cash
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 28.11.2023, 11:46 |
Źródło informacji | Makro Cash |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Światowe wydarzenie znów w Polsce - Międzynarodowy (Ty)dzień Archiwów w 37 miastach
9 czerwca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Archiwów. Archiwa Państwowe w Polsce już po raz osiemnasty aktywnie włączą się w wydarzenie, w którym uczestniczy kilkadziesiąt krajów z całego świata. W dniach 6-14 czerwca br. Archiwa Państwowe otworzą swoje drzwi dla zwiedzających, organizując dni otwarte, wystawy, warsztaty i pokazy konserwatorskie. Tegoroczna edycja odbędzie się pod hasłem „Archiwa dostępne - Archiwa dla każdego” i połączona będzie z premierowymi rozgrywkami w grę planszową Archiwów Państwowych „Jeszcze jedno lato. 1914-1918”. „Międzynarodowy Tydzień Archiwów to wyjątkowa okazja, by zobaczyć, jak archiwiści pracują na co dzień, dotknąć niepowtarzalnych dokumentów, a jednocześnie sprawdzić się w roli uczestnika poruszającej gry historycznej opartej na autentycznych pamiętnikach. Archiwa Państwowe w tych dniach otworzą się dla wszystkich aż w 37 miastach. Przygotowaliśmy program, który zainteresuje każdego, od najbardziej wytrawnego badacza lokalnej historii, przez nauczycieli i uczniów, aż po całe rodziny z dziećmi, fanów gier i lotnictwa, a nawet kibiców. To doskonała szansa, by przekonać się, że w archiwach kryją się nie tylko suche akta, lecz prawdziwe opowieści o minionych pokoleniach” - informuje dr Paweł Pietrzyk, Naczelny Dyrektor Archiwów Państwowych.- 04.06.2025, 09:00
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Archiwa Państwowe
-
Image
Znamy już cały line-up Energa Ladies’ Jazz Festival w Gdyni: Dee Dee Bridgewater, Katie Melua, Ewa Bem, AYO, Patricia Barber, Urszula Dudziak i inne fantastyczne artystki
20-27 lipca Gdynia. W tym roku lista artystek niesamowita: Dee Dee Bridgewater z polską premierą nowego programu, Katie Melua z jedynym koncertem tego roku w Polsce, Ewa Bem z nowym programem Moje Piosenki, Karen Souza po raz pierwszy w Polsce, Urszula Dudziak - koncertowa premiera nowej płyty, Vivian Buczek po raz pierwszy na Festiwalu, Patricia Barber na jedynym koncercie w Polsce, Gaba Kulka w kameralnym wcieleniu, AYO z najnowszą płytą i nowymi piosenkami. Wspaniałe artystki wystąpią w Teatrze Muzycznym, Polsat Plus Arenie Gdynia i innych salach, w których zła pogoda nie popsuje ich koncertów. Będą przeboje znane i lubiane, nowości, a do tego jeszcze Konkurs o Grand Prix.- 03.06.2025, 13:36
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Modern Look
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ