Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie organizowane w celu podnoszenia świadomości na temat rodzimych potraw oraz wspierania lokalnych restauracji. W festiwalu, trwającym od 3 do 26 listopada, wzięło udział 400 restauracji z 219 miast. Restauracje przygotowały dwie wersje trzydaniowego menu w cenie 69 lub 99 zł. W karcie pojawiły się zarówno potrawy regionalne, takie jak między innymi: warmińskie dzyndzałki, jak również historyczne nawiązujące do działalności XIX wiecznego kucharza Jana Szyttlera.
Jak podkreśla Krzysztof Żurek, szef kuchni w restauracji „Trzy Rybki” w Hotelu Starym:
„Tegoroczna edycja festiwalu cieszyła się znacznie większym zainteresowaniem niż ubiegłe. Być może wpływ na to miała większa rozpoznawalność akcji. Goście szczególnie chętnie odwiedzali nasz lokal w weekendy, a z ich dobrą reakcją spotkał się turbot bałtycki w panko z sosem sardelowym i pieczoną kapustą z kminkiem. Rosnąca popularność akcji wskazuje, że kuchnia polska jest wciąż atrakcyjna dla znacznej rzeszy odbiorców” - dodaje.
Rozpropagowanie Tygodnia Kuchni Polskiej wsparli blogerzy, influencerzy, patroni medialni oraz ambasadorzy restauratorzy, między innymi: Bogdan Gałązka, senior szef i współwłaściciel „Stolica Cafe”, Adrian Gabryszak, szef kuchni w „M15”, Krzysztof Żurek, szef kuchni w restauracji „Trzy Rybki” w Hotelu Starym, Kamil Urbanik, szef kuchni w restauracji „Dwie Rzeki”, Paweł Powroźnik, szef kuchni w restauracji „P jak Pysznie”, Daniel Dąbrowski z restauracji „Pałac i Folwark Galiny” oraz Wojciech Klimas, szef kuchni w restauracji „Klimat”.
Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Polskiej dostępnych jest na stronie: https://tydzienkuchnipolskiej.pl.
Patronami medialnymi akcji są: Przegląd Gastronomiczny, Wirtualna Polska, Poradnik Restauratora, Restauracja, Papaja, HorecaTrends, Portal Spożywczy, Szef Kuchni, FoodService, Horecanet oraz Nowości Gastronomiczne.
O Tygodniu Kuchni Polskiej
Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się od 2018 w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO, Polskich Skarbów Kulinarnych. Co roku w okolicach 11 listopada z okazji Święta Niepodległości goście mają okazję spróbować specjalnie przygotowanego trzydaniowego menu. Celem akcji jest promocja kuchni polskiej oraz wsparcie lokalnych restauracji.
Źródło informacji: Makro Cash
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 28.11.2023, 11:46 |
Źródło informacji | Makro Cash |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Marsz Wyzwolenia Zwierząt, 6 września 2025, Warszawa
6 września (sobota) centralnymi ulicami Warszawy przejdzie Marsz Wyzwolenia Zwierząt. To największa tego typu akcja uliczna w Polsce, będąca odważną manifestacją na rzecz uznania praw wszystkich istot czujących i głośno sprzeciwiającą się ich uciskowi. Wydarzenie podzielone jest na etap przemarszu, przemówień, części performatywnej i artystyczno-dyskusyjnej. Marsz odbędzie się już po raz siódmy, co roku gromadząc ludzi z całej Polski, w tym aktywistów, prawniczki, naukowców, etyków, artystki, filozofki, przedstawicieli organizacji społecznych. Odbywa się pod hasłem „Idę dla zwierząt” i jest otwarty dla każdej osoby, której zależy na losie zwierząt.- 03.09.2025, 09:30
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Green REV Institute
-
Image
Piknik na dworze - dzień pełen muzyki, zabawy i atrakcji
6 września 2025 roku.
Ogrody Zamkowe, Zamek Królewski w Warszawie.
Godziny: 10:00 - 20:00.
Wstęp wolny na wydarzenie.
Bilety tylko 1 zł od osoby na:
- zwiedzanie Zamku (w dniu pikniku obowiązuje specjalna trasa), Pałacu pod Blachą,
- wystawę czasową „Anatomia antyku. Ciało i ruch w rzeźbie”,
- spacer z edukatorami pt. „Wizyta u króla”.- 02.09.2025, 12:25
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Zamek Królewski w Warszawie - Muzeum
-
Image
Konkurs im. Ryszarda Kapuścińskiego – zgłoś swój reportaż i daj głos tym, którzy go nie mają PAP
„W dzisiejszym świecie te wszelkie wartości, które wiązały się przez lata z dobrze wykonywanym zawodem dziennikarskim powinniśmy ocalać. A docenienie, branie udziału w konkursie jest jedną z takich możliwości” – podkreśla Agnieszka Szydłowska, dyrektor Programu Trzeciego Polskiego Radia i członek kapituły Nagrody PAP im. Ryszarda Kapuścińskiego.- 01.09.2025, 14:16
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Polska Agencja Prasowa
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ